Business & Finance Παρασκευή 8/03/2024, 11:30
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μοιρασμένα πρόσημα και στάση αναμονής

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μοιρασμένα πρόσημα και στάση αναμονής

Στο ίδιο μοτίβο με τη χθεσινή συνεδρίαση κινείται και η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς καταγράφονται ελεγχόμενες πιέσεις. Στον απόηχο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των εισηγμένων που συνεχίστηκαν με τις Alpha Bank και Eurobank, τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη σημερινή «ετυμηγορία» της DBRS για την ελληνική οικονομία.

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:25 υποχωρεί μόλις κατά 0,08% στις 1.424,35 μονάδες με τον τζίρο στα 22,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,11% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,17%. Ο τραπεζικός δείκτης, μετά τη χθεσινή βουτιά, ενισχύεται κατά 0,16%.

Απώλειες άνω του 1% καταγράφουν οι Cenergy, Πειραιώς Alpha Bank και Βιοχάλκο, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Aegean, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Λάμδα, Motor Oil και ΔΕΗ. Αντιθέτως, στήριγμα στην αγορά δίνουν οι Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Autohellas, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή ειναι οι Quest και Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι διορθώσεις της αγοράς θεωρούνται από τους αναλυτές υγιείς αλλά και αναγκαίες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχει καταγραφεί κάποια ουσιαστική διόρθωση εδώ και μήνες. Αλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί το τελευταίο διάστημα, η όποια οπισθοχώρηση αποδεικνύεται μια νέα ευκαιρία εισόδου και κτισίματος νέων θέσεων, καθώς οι πιέσεις είτε απορροφώνται ενδοσυνεδριακά είτε στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με τα υψηλά 13 ετών να διατηρούνται.

Την ίδια ώρα, με οριακές μεταβολές κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των αναθεωρημένων προς τα κάτω προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ενόψει της συνεδρίασης της Fed την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος ενισχύθηκαν και στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell σε ακρόαση ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας την Πέμπτη. Ο επικεφαλής της Fed δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «δεν απέχει πολύ» από το να αποκτήσει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για την πτώση του πληθωρισμού ώστε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Αυτό υποδηλώνει ότι θα χρειαστεί ένας πολύ ισχυρός αριθμός θέσεων εργασίας αργότερα την Παρασκευή για να αλλάξει τις προοπτικές για τα αμερικανικά επιτόκια. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση των μη αγροτικών μισθολογίων κατά μόλις 200.000 τον Φεβρουάριο, σε σχέση με την ισχυρή αύξηση κατά 353.000 τον Ιανουάριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οριακές μεταβολές με το βλέμμα τώρα στις ΗΠΑ

Alpha Bank: Μερίσματα άνω του 1 δισ. ευρώ στην τριετία 2024-2026

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News