Business & Finance Παρασκευή 8/03/2024, 11:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οριακές μεταβολές με το βλέμμα τώρα στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οριακές μεταβολές με το βλέμμα τώρα στις ΗΠΑ

Με οριακές μεταβολές κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των αναθεωρημένων προς τα κάτω προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ενόψει της συνεδρίασης της Fed την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07% με τους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται σε μικτό έδαφος. Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σημειώνουν άνοδο 0,6%, ενώ οι τηλεπικοινωνίες υποχωρούν κατά 0,5%. Ο γερμανικός DAX κινείται με μικρές απώλειες 0,1%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει μόλις 0,01%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,16% και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,07%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς έκλεισε 1,05% υψηλότερα την Πέμπτη. Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε καθώς η ΕΚΤ αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2024 στο 2,3% από 2,7% προηγουμένως. Παρόλο που διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, οι αγορές προβλέπουν μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο και εξέλαβαν τις επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβλέψεις ως επιβεβαίωση αυτού του χρονοδιαγράμματος.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 1,0% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πάνω από την προβλεπόμενη αύξηση 0,6%. Η αγορά έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στα αναθεωρημένα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ευρωζώνης που αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν αργότερα στη συνεδρίαση.

Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος ενισχύθηκαν και στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell σε ακρόαση ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας την Πέμπτη. Ο επικεφαλής της Fed δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «δεν απέχει πολύ» από το να αποκτήσει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για την πτώση του πληθωρισμού ώστε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Αυτό υποδηλώνει ότι θα χρειαστεί ένας πολύ ισχυρός αριθμός θέσεων εργασίας αργότερα την Παρασκευή για να αλλάξει τις προοπτικές για τα αμερικανικά επιτόκια. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση των μη αγροτικών μισθολογίων κατά μόλις 200.000 τον Φεβρουάριο, σε σχέση με την ισχυρή αύξηση κατά 353.000 τον Ιανουάριο.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News