Business & Finance Πέμπτη 7/03/2024, 11:31
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικές πιέσεις και στάση αναμονής

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικές πιέσεις και στάση αναμονής

Η κατοχύρωση κερδών κυρίως στον τραπεζικό κλάδο βαραίνει σήμερα την αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά περιμένοντας την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20, διαμορφώνεται στις 1.428,3 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,33% με την αξία των συναλλαγών στα 40 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,4%, όσο και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,31% με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται στη μετοχή της Πειραιώς (-1,59%), της Alpha (-1,43%), ενώ κάτω του 1% είναι η πτώση για ΕΤΕ και Eurobank.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Cenergy, Βιοχάλκο και Coca Cola. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Elvalhalcor, της Aegean και της ΔΕΗ.

Η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο θεωρείται φυσιολογική μετά το επιτυχημένο placement της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ τώρα τη σκυτάλη παίρνει η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τους επενδυτές να αναζητούν πιθανές ενδείξεις σχετικά με το «πότε» της μείωσης των επιτοκίων.

Η δημόσια προσφορά για την πώληση του 27% της Tράπεζας Πειραιώς συγκέντρωσε προσφορές ύψους 10,7 δισ. ευρώ στο ανώτατο όριο τιμής, δηλαδή στα 4 ευρώ ανά μετοχή . Το ΤΧΣ ανακοίνωσε και επίσημα την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αγγίζει τα 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η αγορά θεωρεί δεδομένο πως η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο ρεκόρ του 4,0%, αλλά περιμένουν με ενδιαφέρον τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις της και τις δηλώσεις της Christine Lagarde σχετικά με το πότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Μικρές απώλειες εν αναμονή της ΕΚΤ

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση: Πέντε βασικά ερωτήματα για την ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News