Business & Finance Πέμπτη 7/03/2024, 10:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Μικρές απώλειες εν αναμονή της ΕΚΤ

Ευρωαγορές: Μικρές απώλειες εν αναμονή της ΕΚΤ

Πτωτικά άνοιξαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει της απόφασης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,15% με τους περισσότερους δείκτες -με εξαίρεση τις μετοχές υγείας και ασφαλειών- να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Ο δείκτης των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιριών εξαρτημάτων για οχήματα καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και επτά εβδομάδες.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,34%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί χάνει 0,28%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει μικρές απώλειες 0,29%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX κινείται με μικρές απώλειες 0,1%.  

Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Hugo Boss υποχωρεί κατά 16%, αφού η γερμανική εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας προέβλεψε λειτουργικά κέρδη για το 2024 χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς λόγω της επίμονα αδύναμης καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η μετοχή της Lufthansa κινούνταν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη, αφού η γερμανική αεροπορική εταιρεία μείωσε την πρόβλεψή της για το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της για το 2024 στο 7,6% από τον στόχο του 8%, καθώς οι επιπτώσεις των απεργιών και η μείωση των κερδών από τα logistics θα οδηγήσουν σε υψηλότερες αναμενόμενες λειτουργικές ζημίες το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αντισταθμίζοντας την ισχυρή ταξιδιωτική ζήτηση μετά το COVID.

Η αγορά θεωρεί δεδομένο πως η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο ρεκόρ του 4,0%, αλλά περιμένουν με ενδιαφέρον τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις της και τις δηλώσεις της Christine Lagarde σχετικά με το πότε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και διαβεβαιώσεις ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των μισθών δεν θα του φέρουν νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Οι νέες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ είναι πιθανό να υποδεικνύουν χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη φέτος, ενώ την ίδια ώρα οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 11,3% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία νωρίτερα την Πέμπτη, καταδεικνύοντας την αδυναμία της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News