Business & Finance Τετάρτη 6/03/2024, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις με «άρωμα» κεντρικών τραπεζών

Ομόλογα: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις με «άρωμα» κεντρικών τραπεζών

Η τάση αποκλιμάκωσης υπερίσχυσε και σήμερα σε ό,τι αφορά στις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές καθησυχάστηκαν από τα ισορροπημένα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ως προς τα επιτόκια και τον πληθωρισμό. 

Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, οπότε τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά, αλλά ενδεχομένως η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ να δώσει κάποιες ενδείξεις ως προς την έναρξη των επιτοκιακών μειώσεων. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,33%, αφού όμως αρχικά είχε ενισχυθεί τέσσερις μονάδες βάσης. «Εάν η αμερικανική οικονομία πορευθεί όπως αναμένεται, τότε κάποια στιγμή φέτος θα αρχίσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», είπε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Γερουσίας. 

Ο Μπιλ Άνταμς, επικεφαλής οικονομολόγος της Comerica Bank, δήλωσε ότι τα σημερινά μακροοικονομικά στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών αρχίζει να επιβραδύνεται, όπως επίσης και η αγορά εργασίας. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης στο 3,66% αφού είχε υποχωρήσει 11 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Τρίτης. Το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 132 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Η αποκλιμάκωση αποδίδεται στο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών χάρη στις ελκυστικές αποδόσεις αλλά και την απουσία πολιτικών και οικονομικών κινδύνων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. 

«Πιστεύουμε ότι το μήνυμα που θα δώσει η ΕΚΤ είναι να περιμένουμε για περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σταθερά κοντά στο στόχο του 2% προτού προχωρήσει σε επιτοκιακές μειώσεις», ανέφερε ο Αλτάφ Κασάμ, στρατηγικός αναλυτής της State Street Global Advisors. 

To γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για το 2024, παρότι οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τον Ιανουάριο. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,24%, ενώ στην πενταετία στο 2,87%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News