Business & Finance Τρίτη 5/03/2024, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Υποτονικό κλίμα με πτωτικές πιέσεις από την τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Υποτονικό κλίμα με πτωτικές πιέσεις από την τεχνολογία

Πτωτικά έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, καθώς οι μετοχές εξόρυξης μετάλλων υποχώρησαν ακολουθώντας τις τιμές βασικών μετάλλων εν μέσω απουσίας σημαντικών μέτρων στήριξης από την κορυφαία καταναλώτρια την Κίνα. Οι επενδυτές περιμένουν εναγωνίως τα νέα στοιχεία σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ καθώς και την απόφαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική. 

Ο STOXX 600 υποχώρησε 0,3%, μία ημέρα αφότου άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό, με τις μετοχές τεχνολογίας να καταγράφουν απώλειες 1,6%, ακολουθώντας την εξασθένηση των αμερικανικών. 

Η απόφαση της ΕΚΤ για την πορεία των επιτοκίων αναμένεται την Πέμπτη, με τις αγορές να έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι δεν θα κάνει κίνηση, ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ και τις πωλήσεις λιανικής της Ευρωζώνης, όπως επίσης και κάποια μακροοικονομικά στις ΗΠΑ αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας. 

«Το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω την πορεία των αγορά από το σημερινό επίπεδο είναι είτε θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ είτε μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ», αναφέρει ο Μάικλ Φιλντ, στρατηγικός αναλυτής της Morningstar.

O κλάδος πρώτων υλών υποχώρησε 0,9% σε χαμηλό τεσσάρων μηνών. Οι όμιλοι ειδών πολυτελείας, μεταξύ των οποίων Hermes και LVMH, απώλεσαν ο καθένας τους 1%, με την αγορά να διολισθαίνει σε χαμηλό δύο εβδομάδων. 

Ο κλάδος κοινής ωφελείας ενισχύθηκε 1,8% καθώς ο ιδιαίτερα ευαίσθητος στην πορεία των επιτοκίων κλάδος ευνοήθηκε από την πτώση των ομολογιακών αποδόσεων. 

Από τις μετοχές, η Novo Nordisk υποχώρησε 2,5%, αφού άγγιξε ιστορικό υψηλό στην αρχή της συνεδρίασης. Η μετοχή της Bayer απώλεσε 7,6% της αξίας της, με την εταιρεία να αναβάλει για τρία χρόνια τα σχέδιά της για διάσπαση των δραστηριοτήτων της.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX απώλεσε 0,15% της αξίας του στις 17.688 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 κινείται οριακά αρνητικά στις 7.949 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,41% στις 7.608 μονάδες. 

Σε επίπεδο περιφερειακών οικονομιών, στην Ιταλία ο FTSE MIB σχεδόν αμετάβλητος και στην Ισπανία ο IBEX κινείται οριακά θετικά. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News