Business & Finance Τρίτη 5/03/2024, 20:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε ελεύθερη πτώση οι αποδόσεις – Περιμένοντας το σημείο καμπής της ΕΚΤ

Ομόλογα: Σε ελεύθερη πτώση οι αποδόσεις – Περιμένοντας το σημείο καμπής της ΕΚΤ

Σημαντική πτώση παρουσίασαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ με το spread γερμανικών και ιταλικών 10ετών να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για το σημείο καμπής στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, παρότι δεν προβλέπεται να κάνει κίνηση για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

Αυτό που περιμένουν οι αγορές είναι περισσότερες ενδείξεις για το πότε ακριβώς η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. 

«Οι επενδυτές ευελπιστούν να ακούσουν έναν πιο ήπιο τόνο από το δ.σ. της ΕΚΤ», αναφέρει η Φρανσέσκο Μαρία Ντι Μπέλα, στρατηγική αναλύτρια της UniCredit. 

Οι χρηματαγορές περιμένουν από την ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Ιούνιο, παρότι στις αρχές του έτους ήταν προεξοφλημένη μία μείωση τον Απρίλιο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε εννέα μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 31 Ιανουαρίου, στο 2,29%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου. Είχε αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο την προηγούμενη Πέμπτη στο 2,51%. 

Στη διετία, η απόδοση περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στο 2,83%. 

Την ίδια στιγμή, στην ιταλική 10ετία, το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 3,70% με πτώση 12 μονάδων βάσης, με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών να αγγίξει τις 135 μβ, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία περιορίστηκε στο 3,38% με το spread στις 108 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 2,89%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 83 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 46 εκατ. έγιναν στη νέα 10ετία. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News