Business & Finance Τρίτη 5/03/2024, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κράτησε τις 1.430 μονάδες παρά την τραπεζική διόρθωση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κράτησε τις 1.430 μονάδες παρά την τραπεζική διόρθωση

Η κατοχύρωση κερδών κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και σε επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους, οδήγησε σε πτώση της αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τα νέα υψηλά 13 ετών μετά το χθεσινό άλμα, αλλά η προσγείωση ήταν ομαλή καθώς κρατήθηκαν οι 1.430 μονάδες.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση μόλις 0,27% στις 1.430,94 μονάδες και με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 124 εκατ. ευρώ, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να χάνει 0,48%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,64% στις 3.468,60 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 2.452,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,11% στις 1.252,66 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Μυτιληναίος (-1,80%), του ΟΠΑΠ (-1,62%), της Aegean (-1,56%), Eurobank (-1,53%) και της Πειραιώς (-1,52%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (+6,24%), των ΕΛΠΕ (+2,10%), της Coca Cola HBC (+1,46%) και της Σαράντης (+0,84%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Eurobank διακινώντας 4.800.997 και 4.586.108 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 34,80 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 15,11 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν μετοχές, πτωτικά και παρέμειναν σταθερές.

Την ίδια ώρα, με μεικτά πρόσημα κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αύριο και μεθαύριο. Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια την Πέμπτη, ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις τριμηνιαίες προβλέψεις της για την οικονομία και στις δηλώσεις της Christine Lagarde σχετικά με το πότε θα αρχίσει η νομισματική χαλάρωση.

Αντιθέτως, ισχυρές απώλειες σημειώνονται στη Wall Street με τις πιέσεις να επικεντρώνονται στον τεχνολογικό κλάδο που έχει υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα. Η αγορά στις ΗΠΑ έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της την κατάθεση του Jerome Powell στο Κογκρέσο για να «μαντέψει» πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων. Σημειώνεται ότι ο S&P 500 έχει καταγράψει 15 κλεισίματα-ρεκόρ από τις αρχές του έτους, ενώ έχει συμπληρώσει τέσσερις συνεχόμενους μήνες κερδών.

Πίσω στο ΧΑ, παρά τη σημερινή στάση, ιδιαίτερα θετική για την πορεία του εμφανίζεται η Axia Research, καθώς θεωρεί ότι οι επενδυτές αναγνωρίζουν τις δυνατότητες της Ελλάδας και αυτό αντανακλάται στην επιταχυνόμενη ζήτηση για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Οπως εκτιμά, η άνοδος των αποτιμήσεων των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων έχει ακόμη δρόμο.

Η Axia αναμένει ότι η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται με έντονο ρυθμό λόγω της αυξανόμενης λειτουργικής μόχλευσης και του αντικτύπου από τις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες επενδύσεις. Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας που αναμένεται να προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές το επόμενο διάστημα είναι η χρονική στιγμή της επιστροφής του Χ.Α. σε καθεστώς ανεπτυγμένων αγορών, κάτι το οποίο εκτιμά ότι θα συμβεί στο β΄ εξάμηνο του 2024 από τον FTSE και τον Ιούνιο του 2025 από την MSCI.

Επιπλέον, παρά το ράλι, το Χ.Α. συνεχίζει να είναι μία από τις φθηνότερες αγορές διεθνώς. καθώς το μομέντουμ της κερδοφορίας των ελληνικών εταιρειών δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως, όπως τονίζει. Για παράδειγμα, το P/E του δείκτη FTSE/ASE Large Cap της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι στο 8,1x έναντι 11,3x για τον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών και 12,3x για τον πανευρωπαϊκό STOXX Europe.

Οι ευνοϊκές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, που χαρακτηρίζονται από αξιοσημείωτη αύξηση των εξαγωγών, αυξημένες άμεσες ξένες επενδύσεις και υψηλότερη ανάπτυξη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενισχύει περαιτέρω το discount του Χ.Α. σε σχέση με άλλες αγορές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Υποχώρηση για τους τεχνολογικούς κολοσσούς μετά το ράλι

Νέο ρεκόρ για την αγορά του Bitcoin – Τι έχει αλλάξει στην crypto mania 4.0;

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News