Business & Finance Τρίτη 5/03/2024, 11:24
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για το πρόσημο με τραπεζικά βαρίδια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για το πρόσημο με τραπεζικά βαρίδια

Περιορισμένες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά το χθεσινό ράλι με αιχμή το placement της Τράπεζας Πειραιώς, εν μέσω ήπιας πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:20, διαμορφώνεται στις 1.434,3 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,04% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 38 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,07%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,01%. Ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει κατά 0,26% με τις 4 συστημικές τράπεζες να καταγράφουν απώλειες κάτω του 1%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς, της Aegean και της Autohellas. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών, της Coca Cola HBC και της Τιτάν.

Πάντως, η ανοδική πορεία της ελληνικής αγοράς επιβεβαιώνεται και από τις εκτιμήσεις της Axia Research, η οποία αναφέρει ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει και άλλα περιθώρια ανόδου, καθώς η Ελλάδα πια ξεχωρίζει για όλους τους σωστούς λόγους. Οι αναλυτές της εκφράζουν προτίμηση για τον τραπεζικό κλάδο καθώς και τις ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Jumbo και ΕΧΑΕ.

Όπως σημειώνει η Axia, η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει τους κινδύνους που στα μάτια των επενδυτών επισκίαζαν το story της. Παρά τις ισχυρές  επιδόσεις του δείκτη το 2023, το P/E του FTSE/ASE Large Cap παραμένει σημαντικά χαμηλότερο στο 8,1, σε σχέση με το 11,3 του MSCI Emerging και το 12,3 του STOXX Europe.

Η Axia εκτιμά ότι η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται με ισχυρούς ρυθμούς, ενώ ένα ακόμα έναυσμα για την προσέλκυση επενδυτών το επόμενο διάστημα θα δοθεί με την αναβάθμιση της ελληνική αγοράς στις ανεπτυγμένες.

Την ίδια ώρα, αδυναμία διατήρησης του μομέντουμ παρατηρείται στις ευρωπαϊκές αγορές αν αναμονή της συνεδρίασης, αύριο και μεθαύριο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια την Πέμπτη, ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις τριμηνιαίες προβλέψεις της για την οικονομία και στις δηλώσεις της Christine Lagarde σχετικά με το πότε θα αρχίσει η νομισματική χαλάρωση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Πειραιώς: Προς τα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο κόκκινο περιμένοντας την ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News