Business & Finance Δευτέρα 4/03/2024, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Με μεικτά πρόσημα εν αναμονή της ΕΚΤ

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Με μεικτά πρόσημα εν αναμονή της ΕΚΤ

Με ήπιες διακυμάνσεις κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές , καθώς τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τη διήμερη κατάθεση του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell στο Κογκρέσο και τα κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

Η ΕΚΤ, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο υψηλό ρεκόρ του 4%, αλλά είναι επίσης πιθανό να μειώσει τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό σε μια νεύση για ενδεχόμενες περικοπές.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε τον Φεβρουάριο, αλλά η υποκείμενη αύξηση των τιμών αποδείχθηκε κολλώδης, αμβλύνοντας τις προσδοκίες για μεγάλες και γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

«Η ΕΚΤ είναι πιθανό να παραμείνει σε στάση αναμονής στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της στις 7 Μαρτίου και στις 11 Απριλίου. Υποθέτοντας ότι η τάση αποπληθωρισμού παραμένει ανεπηρέαστη, αυτό αφήνει τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου ως την πιο πιθανή ημερομηνία για την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης», ανέφεραν οι αναλυτές της BCA Research.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,03% στις 497 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,55% στις 7.640 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 17.716 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,28% στις 7.956 μονάδες.

Οι αμερικανικές μετοχές ήταν επίσης χαμηλότερα στις πρωινές συναλλαγές, αφού οι δείκτες αναφοράς σημείωσαν νέα υψηλά ρεκόρ.

Στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού τη Δευτέρα, ο ιαπωνικός Nikkei 225 ξεπέρασε το όριο των 40.000 μονάδων, κερδίζοντας 0,46% και σημειώνοντας ρεκόρ, αφού ο S&P500 και ο Nasdaq Composite σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά την Παρασκευή.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρώς κατά τη διάρκεια της νύχτας -με τις τιμές του West Texas Intermediate αργού να ξεπερνούν για λίγο το όριο των 80 δολαρίων για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες – καθώς τα βαριά ονόματα του πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, μαζί με άλλους βασικούς παραγωγούς του ΟΠΕΚ+, δήλωσαν ότι θα παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς αργού μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News