Business & Finance Παρασκευή 1/03/2024, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Δεν έπεισαν την αγορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Άνοδος αποδόσεων

Ομόλογα: Δεν έπεισαν την αγορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Άνοδος αποδόσεων

Με άνοδο έκλεισαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με τις αγορές να παρατείνουν ελαφρώς για αργότερα τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ, ειδικά μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός δεν υποχώρησε τόσο πολύ όσο αναμενόταν. 

Οι τιμές καταναλωτή στις 20 χώρες μέλη του ευρώ αποκλιμακώθηκαν στο 2,6% τον Φεβρουάριο από 2,8% του Ιανουαρίου, λίγο πιο πάνω από το 2,5% που περίμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δομικός πληθωρισμός περιορίστηκε στο 3,1% από 3,3% τη στιγμή που οι προβλέψεις τον έβλεπαν στο 2,9%. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 4,5 μονάδων βάσης, στο 2,4%. «Το βασικό στοιχείο αυτής της εβδομάδας ήταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία ενισχύουν την άποψη μεταξύ των διαμορφωτών πολιτικής ότι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να πειστούν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταθερά στο 2%», αναφέρει ο Τζακ Άλεν-Ρέινολτς της Capital Economics. Eπομένως τώρα, αποκλείεται το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον Απρίλιο. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 3,87% με το spread ωστόσο έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 145 μονάδες βάσης, αφού μάλιστα ενδοσυνεδριακά άγγιξε νέο χαμηλό 24 μηνών στις 138,6 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,34%, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,94%.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο τώρα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 7 Μαρτίου, καθώς οι προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις συνήθως προσφέρουν στήριγμα στο ενεργητικό των πλέον χρεωμένων χωρών. 

«Με τις προσδοκίες για υποβάθμιση των προβλέψεων του Δεκεμβρίου για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και μετά τα πρόσφατα στοιχεία για τους μισθούς, βλέπουμε μία πιο ήπια στροφή από αξιωματούχους της ΕΚΤ», αναφέρει ο Ρόχαν Κάνα, στρατηγικός αναλυτής της Barclays. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News