Business & Finance Παρασκευή 1/03/2024, 11:26
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συντήρηση δυνάμεων και επιφυλακτικότητα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συντήρηση δυνάμεων και επιφυλακτικότητα

Οριακή άνοδος καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, μια μέρα μετά το ανοδικό ξέσπασμα που έφερε την αγορά σε νέα υψηλά 13 ετών, εν μέσω ανοδικής τάσης στις ευρωαγορές καθώς επικρατεί αισιοδοξία για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.425,86 μονάδες με άνοδο μόλις 0,08% και με την αξία των συναλλαγών σχεδόν στα 15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,01%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,66%. Ωστόσο, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,5%, μετά το χθεσινό άλμα, καθώς Πειραιώς, ΕΤΕ και Alpha διαπραγματεύονται με ήπιες απώλειες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Σαράντης και της Μυτιληναίος. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas, των ΕΛΠΕ, της Coca Cola HBC και της Aegean Airlines.

Οπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών και της βρετανικής Society of Technical Analysts, ενόψει και του placement της Τράπεζας Πειραιώς, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί τα υψηλά 13 ετών, όντας σε bull τάση σε όλα τα χρονικά πλαίσια ανάλυσης. «Κλειδί» και με θετικές προοπτικές για τη συνέχεια, είναι ο τραπεζικός κλάδος λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, της συγκράτησης του λειτουργικού κόστους και του χαμηλού κόστους των καταθέσεων.

Καθόλου τυχαίο είναι άλλωστε, να σημειώσουμε, πως εγχώριοι και διεθνείς οίκοι προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε αύξηση των τιμών-στόχων που δίνουν για τις τέσσερις συστημικές, παρά το ισχυρό ράλι του προηγούμενου διαστήματος. Αυτή την εβδομάδα, η Pantelakis Securities επιβεβαίωσε τη θετική της στάση για τον κλάδο με νέες τιμές-στόχους, οι οποίες διαμορφώνονται στα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 2,35 ευρώ για την Alpha Bank, στα 9,55 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 2,45 ευρώ για τη Eurobank.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ανοδικές τάσεις περιμένοντας τον πληθωρισμό

Wall Street: Πρώτο κλείσιμο ρεκόρ του Nasdaq από το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News