Business & Finance Πέμπτη 29/02/2024, 20:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τέταρτος μήνας κερδών για τον STOXX 500

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τέταρτος μήνας κερδών για τον STOXX 500

Mε μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να δέχονται με ικανοποίηση τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό μετά τα στοιχεία που έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,1% καθοδηγούμενος από τα κέρδη άνω του 1% του κλάδου ασφαλειών, κατασκευών και πρώτων υλών. 

Ο STOXX 600 άγγιξε ιστορικό υψηλό την προηγούμενη εβδομάδα, χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τα εταιρικά κέρδη και την άνοδο των μετοχών τεχνολογίας μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Nvidia. O δείκτης ολοκλήρωσε επίσης τον Φεβρουάριο με κέρδη για τέταρτο διαδοχικό μήνα. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,4% αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό καθώς ο πληθωρισμός στη Γερμανία αποκλιμακώθηκε στο 2,7% τον Φεβρουάριο από 3,1% τον Ιανουάριο. Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έδειξαν και τα στοιχεία σε Γαλλία και Ισπανία, ενδυναμώνοντας το σενάριο ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια το πιθανότερο τον Ιούνιο.

Ωστόσο, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι και ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη κατέγραψαν απώλειες 0,3% και 0,7% αντίστοιχα. O FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,07%, στις 7.630,02 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB έχασε 0,11%, στις 32.580,94 μονάδες.

 

«Το μήνυμα είναι ότι ενώ βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, η πορεία προς την ομαλοποίηση, δηλ. την επιστροφή στο στόχο του 2%, θα είναι μακριά και όχι ομαλή», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays Private Bank, Julien Lafargue.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η CRH ενισχύθηκε 6% καθώς η ιρλανδική εταιρεία κατασκευής οικοδομικών υλικών ανακοίνωσε ότι περιμένει μεγαλύτερη αύξηση κερδών αφού κατάφερε να ξεπεράσει τους στόχους της για το 2023. 

Η NN Group ενισχύθηκε κατά 8,1% αφότου η ασφαλιστική εταιρεία ανακοίνωσε υψηλότερη από την αναμενόμενη δημιουργία λειτουργικού κεφαλαίου το 2023 και αύξησε τους στόχους της για το 2025.

 

 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News