Business & Finance Πέμπτη 29/02/2024, 17:02
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κέρδη στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Wall Street: Κέρδη στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street την Πέμπτη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, διατηρώντας ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από τη Fed το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,1% στις 38.982,8, ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,48% στις 5.093,35  μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,92% στις 16.089,78 μονάδες.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη έδειξαν ότι οι τιμές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, αλλά η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού ήταν η μικρότερη των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, διατηρώντας στο τραπέζι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα και κατά 2,4% τους 12 μήνες μέχρι τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση σε ετήσια βάση από τον Φεβρουάριο του 2021, η οποία έρχεται μετά από αύξηση 2,6% τον Δεκέμβριο. 

Ο δομικός δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), από τον οποίοι εξαιρούνται οι δαπάνες για τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιανουάριο και κατά 2,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές να μην αναμένουν σύντομα μείωση των επιτοκίων, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης John Williams να επαναλαμβάνει αυτή την άποψη την Τετάρτη.

«Παρότι η οικονομία έχει διανύσει πολύ δρόμο προς την επίτευξη καλύτερης ισορροπίας και την επίτευξη του στόχου μας για πληθωρισμό 2%, δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», δήλωσε ο Williams και πρόσθεσε: «Είμαι δεσμευμένος να αποκαταστήσω πλήρως τη σταθερότητα των τιμών στο πλαίσιο μιας ισχυρής οικονομίας και αγοράς εργασίας».

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News