Business & Finance Πέμπτη 29/02/2024, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια ανάκαμψης εν αναμονή Πειραιώς και MSCI

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια ανάκαμψης εν αναμονή Πειραιώς και MSCI

Μικρή άνοδος καταγράφεται στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε αντιστοιχία με την ανοδική κίνηση που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα των αναλυτών να είναι στραμμένο στα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30, διαμορφώνεται στις 1.412,4 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,33% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 13 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,26%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,45%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται μόλις 0,04% χάρη στα κέρδη της Πειραιώς κατά 0,47%, ενώ πτώση σημειώνει η μετοχή της Eurobank κατά 0,77% και σχεδόν αμετάβλητες κινούνται οι μετοχές ΕΤΕ και Alpha.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών, της Τέρνα Ενεργειακή, των ΕΛΠΕ και της Jumbo και της Πειραιώς. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, της Aegean Airlines και της Eurobank.

Τo ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις ανακοινώσεις που αναμένονται σχετικά με το placement της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η σημερινή συνεδρίαση θα επηρεαστεί από το rebalancing των δεικτών MSCI, μετά την απόφαση για είσοδο των Intrakat και Intralot στον δείκτη Small Cap, ενώ χωρίς αλλαγές παρέμεινε ο MSCI Standard.

Όπως γράφει σήμερα το MR, κρίσιμες διαβουλεύσεις για τις προθέσεις των υποψήφιων επενδυτών σε σχέση με την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς διεξάγουν αυτή την εβδομάδα για λογαριασμό του ΤΧΣ οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι UBS, Goldman Sachs και Bank of America. Από τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα κριθεί και το εύρος τιμής που θα αποφασίσει το Ταμείο στην καθοριστική συνεδρίαση του προσεχούς Σαββάτου, δύο ημέρες δηλαδή πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών, που εκτός απροόπτου θα γίνει τη ∆ευτέρα 4 Μαρτίου.

Σε ότι αφορά γενικά το ΧΑ, κατά την Beta Securities, η συζήτηση για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα ξεκινήσει εάν υπάρξει καθοδική διάσπαση των 1.380 μονάδων στον Γενικό Δείκτη, ενώ η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση δεν απειλείται όσο διαπραγματεύεται πάνω από τις 1.367 μονάδες.

Στην παρούσα φάση και αφού έχει καταγραφεί ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη πάνω από 9% από την αρχή έτους, είναι εύλογο να υπάρξει μια περίοδος «περισυλλογής», επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ». Αυτό αποτυπώνεται στη συμπεριφορά των επενδυτών κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις: σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους διενεργούνται ρευστοποιήσεις, χωρίς ωστόσο να σημειώνεται ουσιαστική οπισθοχώρηση του Γ.Δ., καταγράφοντας ελεγχόμενη μεταβλητότητα, καθώς οι χαμηλότερες ενδοσυνεδριακά τιμές δελεάζουν τους υποψήφιους αγοραστές.

Σημειώνεται πάντως αισθητή υποχώρηση των συναλλαγών, δεδομένο που δεν επιτρέπει την αισιοδοξία για ανοδική κίνηση πάνω από τις 1.424,35 μονάδες που καταγράφηκαν στις 20 Φεβρουαρίου, όπως προσθέτει ο αναλυτής. Θα χρειαστεί επομένως η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της Πειραιώς από το ΤΧΣ στις αρχές Μαρτίου, ώστε να διαμορφωθούν δεδομένα τιμολόγησης που θα επιβεβαιώσουν τις αναβαθμισμένες τιμές-στόχους που αποδίδουν οι επενδυτικοί οίκοι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Πειραιώς: Αντίστροφη μέτρηση για την αποεπένδυση του ΤΧΣ

Ευρωαγορές: Ηπια ανοδικά με τον πληθωρισμό στο επίκεντρο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News