Business & Finance Τετάρτη 28/02/2024, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε στάση αναμονής η αγορά εν όψει σημαντικών στοιχείων

Ομόλογα: Σε στάση αναμονής η αγορά εν όψει σημαντικών στοιχείων

Σταθερές παρέμειναν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ εν αναμονή των ιδιαίτερα σημαντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στο τέλος της εβδομάδας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τα οποία θα μπορούσαν να σκιαγραφήσουν μία νέα εικόνα σχετικά με την πορεία των επιτοκίων. 

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα αυριανά στοιχεία για το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών για τον Ιανουάριο, τον οποίο η Φέντεραλ Ριζέρβ παρακολουθεί στενά για την πορεία του πληθωρισμού. Ο δείκτης αναμένεται να δείξει αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 0,2% του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αναμένεται να δείξει αποκλιμάκωση τον Φεβρουάριο στο 2,5% σε ετήσια βάση από 2,8% του Ιανουαρίου. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά οιαδήποτε ένδειξη από τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να διαπιστώσουν το εύρος των επιτοκιακών μειώσεων, ειδικά στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη που είναι πιο ανθεκτική απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, είπε σήμερα Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζε περιμένει περισσότερα στοιχεία προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 2,45%, όπως άλλωστε και στην ευρωπεριφέρεια, όπου η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διατηρήθηκε στο 3,89%. 

«Η αγορά παραμένει σε στάση αναμονής εν όψει των αυριανών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και των στοιχείων της Παρασκευής για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, τα οποία θα δώσουν τον τόνο για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει η Αλτέα Σπινόζι, στρατηγική αναλύτρια της Saxo Bank. 

Στο μεταξύ, τα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν σήμερα ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο. 

Ωστόσο, αυτό δεν επηρέασε την αγορά κρατικών ομολόγων, εφόσον όλο το βάρος έχει πέσει αυτή τη στιγμή στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων. 

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 142 μονάδες βάσης, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο ετών. Η Ιταλία άντλησε 9,75 δισ.ευρώ από την έκδοση νέων πενταετών και 10ετών. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,51% με το spread σταθερό στις 105 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 2,99%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 39 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News