Business & Finance Πέμπτη 29/02/2024, 07:31
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήρια: Τελειώνει το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών;

Χρηματιστήρια: Τελειώνει το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών;

Τη «θέα» από τα νέα υψηλά απολαμβάνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, αφήνοντας ορισμένους επενδυτές να διερωτώνται εάν θα συνεχιστεί η μετεωρική άνοδος ή εάν θα πρέπει να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους ενόψει της αβεβαιότητας στη διεθνή οικονομική σκηνή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο οποίος λειτουργεί ως βαρόμετρο για την ευρωπαϊκή αγορά, κατέγραψε πέντε συναπτές εβδομάδες κερδών και κινήθηκε ανοδικά τις 15 από τις 17 τελευταίες εβδομάδες, «καθρεφτίζοντας» το ευοίωνο κλίμα της Wall Street. Βέβαια, παρά αυτό το εντυπωσιακό ράλι, ο δείκτης βρίσκεται μόλις 15% πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας. 

Σε εθνικό επίπεδο, η ελληνική αγορά έχει την καλύτερη επίδοση από την αρχή του έτους, με κέρδη της τάξης του 9%, ενώ το τελευταίο δωδεκάμηνο ξεχωρίζει το πολωνικό χρηματιστήριο με κέρδη 61%. Οι βασικοί δείκτες των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης, ο γερμανικός Dax 40 και ο γαλλικός Cac 40, άγγιξαν πρόσφατα νέα επίπεδα-ρεκόρ, όπως αντίστοιχα και τα χρηματιστήρια σε Ολλανδία, Δανία και Σουηδία.

Είναι «φούσκα»;

Παρά το πρόσφατο ράλι, οι κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων στον Stoxx 600, ο οποίος απαρτίζεται από εταιρείες διάφορων μεγεθών, παραμένουν σε φυσιολογικά πλαίσια, με αποτέλεσμα να καθησυχάζουν τον επενδυτικό κόσμο.

Η αναλογία τιμής προς προσδοκώμενα κέρδη, κρίσιμος δείκτης για το κλίμα της αγοράς, βρίσκεται οριακά κάτω από τον ιστορικό μέσον όρο, μετριάζοντας τις ανησυχίες περί «φούσκας». Εμπειρικά, αυτό δείχνει ότι οι τιμές δεν έχουν υπερβεί τα λογικά επίπεδα βάσει των προσδοκώμενων μεγεθών, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω άνοδο των μετοχών.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Ορισμένοι αναλυτές, βέβαια, προειδοποιούν ότι η κατάσταση της αγοράς δεν αντανακλά την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα.

Ο Sabastian Raedler της Bank of America σχολίασε πρόσφατα ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι αρκετά ισχυρά, ώστε να κρατήσουν χαμηλό το risk premium των ευρωπαϊκών μετοχών, αλλά και αρκετά εύθραυστα, ώστε να επηρεαστούν από τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ. Ο ίδιος αναμένει αναταραχές στους ευρωπαϊκούς δείκτες λόγω χαμηλής ανάπτυξης και βραχυπρόθεσμης ανάκαμψης του πληθωρισμού. Η BofA προβλέπει πτώση 15% στον Stoxx 600 στις 420 μονάδες μέχρι τον Οκτώβριο.

Οι ανησυχίες βασίζονται στις προβλέψεις για χαμηλή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και για στασιμότητα το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Άλλωστε, τα τελευταία στοιχεία για τη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα δείχνουν ότι εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος της ύφεσης.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το επιχειρηματικό κλίμα στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας, την «καρδιά» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Οι ανησυχίες αυτές μπορεί να μετριαστούν εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις ενεργειακές αγορές, όπου αρχίζουν να αναδύονται σημάδια διακυμάνσεων.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος παράγοντας που να απειλεί άμεσα το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές, οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν ένα σύνθετο τοπίο, οικονομικών, γεωπολιτικών και κλαδικών κινδύνων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Euronews

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Το πρωτοφανές ράλι των αγορών και τα 3 τρωτά σημεία

BofA για αγορές: Οι «ταύροι» χορεύουν με το Magnificent 7

Η ευρωπαϊκή απάντηση στο Magnificent Seven – Ποιες είναι οι εταιρείες GRANOLAS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News