Business & Finance Τρίτη 27/02/2024, 20:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ακίνητη η αγορά εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Ομόλογα: Ακίνητη η αγορά εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Ελάχιστη μεταβολή παρουσίασαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, μετά την άνοδο που σημείωσαν στην αρχή της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε οριακά στο 2,44%, αφού ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι χορηγήσεις δανείων στην Ευρωζώνη παρέμειναν εξασθενημένες τον Ιανουάριο, παρότι δεν φαίνεται να επηρέασαν τις ομολογιακές αποδόσεις. Οι τράπεζες αύξησαν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μόλις κατά 0,2% τον Ιανουάριο μετά την αύξηση 0,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την ΕΚΤ. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς υποχώρησε επίσης οριακά στο 2,91%. 

Οι μεταβολές ήταν οριακές, καθώς όλοι περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Πέμπτη και στην Ευρωζώνη την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, ο βαθμός συσχετισμού μεταξύ των ομολογιακών αποδόσεων σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ είναι σε ύψη ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές παραμένουν εστιασμένοι στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 3,88% με το spread στις 144 μονάδες βάσης. Με βάση σημερινά στοιχεία, η ζήτηση για το νέο ιταλικό τίτλο διάρκειας έξι ετών που απευθύνεται σε μικροεπενδυτές έφθασε τα 7 δισ.ευρώ. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,48% με το spread στις 105 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 2,96%. Ο όγκος συναλλαγών στην  ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27 έγιναν στη 10ετία. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News