Business & Finance Τρίτη 27/02/2024, 17:44
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Νέα οριακή διόρθωση με στηρίγματα και πεσμένο τζίρο

ΧΑ: Νέα οριακή διόρθωση με στηρίγματα και πεσμένο τζίρο

Μια ακόμη συνεδρίαση μοιρασμένων προσήμων και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το επίπεδο των 1.410 μονάδων να αποδεικνύεται η περιοχή ισορροπίας για τον Γενικό Δείκτη αυτό το διάστημα.  

Η αγορά έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στο placement της Τράπεζας Πειραιώς που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα, με το ενδιαφέρον τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό να είναι πολύ μεγάλο, ενώ παράλληλα και διεθνώς επικρατεί επενδυτική άπνοια εν αναμονή νεότερων στοιχείων για τον πληθωρισμό που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.411,98 μονάδες, σημειώνοντας 0,18%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.407,95 μονάδες (-0,46%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις πάνω από τα 87 εκατ. ευρώ (για δεύτερη συνεδρίαση κάτω από τα 100 εκατ.), ενώ διακινήθηκαν 18.818.638 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,12%.

Ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να ανακάμψει σήμερα κατά 0,42% στις 1.230,10 μονάδες καθώς η Eurobank σημείωσε κέρδη 1,67%, η Alpha Bank κέρδισε 0,88%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν η ΕΤΕ (-0,64%) και η Πειραιώς (-0,26%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (+4,60%), του ΟΛΠ (+4,29%), του ΟΠΑΠ (+2,11%) και της Eurobank (+1,67%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης (-3,79%), της Lamda Development (-2,36%), Coca Cola HBC (-1,50%) και της Motor Oil (-1,48%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 4.111.421 και 4.012.978 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Eurobank με 7,64 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 7,46 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 44 μετοχές, 64 πτωτικά και 18 παρέμειναν σταθερές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το επίπεδο των 1.410 μονάδων είναι κοντινή στήριξη και τυχόν διάσπαση θα φέρει τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 1.375-1.385 μονάδων. Ανοδικά πλέον η αντίσταση είναι στις 1.444 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, πυκνώνουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών αυτή την εβδομάδα. Την αρχή έκανε σήμερα η Premia Properties, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 7,2 εκατ. το 2023 και αύξηση 26% στα έσοδα, ενώ έπονται οι Ideal Holdings, Lavipharm (28/2), HELLENiQ ENERGY, Entersoft (29/2) και Mermeren Kombinat (1/3). Αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομολόγου της Intralot στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Την τελευταία ημέρα του μήνα, τέλος, στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα γίνουν οι προσαρμογές στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI.

Την ίδια ώρα, ανακόπτεται διεθνώς το επενδυτικό ενδιαφέρον που είχε φουντώσει προς τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφονται σήμερα ήπιες ανοδικές τάσεις, ενώ με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στη Wall Street. Οι επενδυτές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν προς το τέλος της εβδομάδας.

Οι αγορές σε όλο τον κόσμο σκαρφάλωσαν σε υψηλά ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά έκτοτε κάνουν μια παύση για ανάσα ενόψει της δημοσίευσης στοιχείων για τον πληθωρισμό που είναι πιθανό να επηρεάσουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Η Ευρωζώνη πρόκειται να ανακοινώσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Φεβρουάριο την Παρασκευή, ενώ οι εκθέσεις από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία αναμένονται την Πέμπτη.

Την Πέμπτη, εξάλλου, θα ανακοινωθεί και ο προτιμώμενος δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, ο οποίος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,4% τον Ιανουάριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Διστακτικότητα και μεικτά πρόσημα

JP Morgan: Κίνδυνος να αλλάξει το αφήγημα στις αγορές – Η επιστροφή των ‘70s

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News