Business & Finance Τρίτη 27/02/2024, 10:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Μικρές μεταβολές με εταιρικά και μάκρο στο επίκεντρο

Ευρωαγορές: Μικρές μεταβολές με εταιρικά και μάκρο στο επίκεντρο

Με μικρές μεταβολές άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,12%, ενώ ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,24%, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,12%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,16% και ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει ήπιες απώλειες 0,08%.

Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Puma ενισχύεται άνω του 2,4% παρά το γεγονός ότι η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών ανακοίνωσε ότι αναμένει ένα ασθενέστερο πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς οι αρνητικές συναλλαγματικές επιδράσεις συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις.

Επίσης, η εταιρεία επενδύσεων και διαχειριστής assets Abrdn κερδίζει πάνω από 7% παρά την ανακοίνωση πτώσης των λειτουργικών κερδών της κατά 5%, καθώς παρουσίασε σχέδια για την περικοπή 500 θέσεων εργασίας μετά από χειρότερες καθαρές εκροές από τις αναμενόμενες.

Οι αγορές σε όλο τον κόσμο σκαρφάλωσαν σε υψηλά ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά έκτοτε κάνουν μια παύση για ανάσα ενόψει της δημοσίευσης στοιχείων για τον πληθωρισμό που είναι πιθανό να επηρεάσουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Η Ευρωζώνη πρόκειται να ανακοινώσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Φεβρουάριο την Παρασκευή, ενώ οι εκθέσεις από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία αναμένονται την Πέμπτη.

Την Πέμπτη, εξάλλου, θα ανακοινωθεί και ο προτιμώμενος δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, ο οποίος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,4% τον Ιανουάριο.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει εύρωστη, ωθώντας τους traders να μεταθέσουν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων από τη Fed για αργότερα μέσα στο έτος. 

Εν τω μεταξύ, ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία επιβραδύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, αλλά ξεπέρασε τις προβλέψεις και διατηρήθηκε στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, ενώ ο πληθωρισμός λιανεμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνθηκε στο 2,5% τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας πτώση από το 2,9% του Ιανουαρίου και το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2022.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τρίτη έδειξαν επίσης ότι το γερμανικό καταναλωτικό κλίμα είναι πιθανό να παραμείνει εύθραυστο τον Μάρτιο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναμένεται να βελτιώνεται ελαφρώς στο -29,0 από -29,6 τον προηγούμενο μήνα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Σε στασιμότητα το ράλι των μετοχών εν αναμονή των μάκρο

Deutsche Bank: Το πρωτοφανές ράλι των αγορών και τα 3 τρωτά σημεία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News