Business & Finance Δευτέρα 26/02/2024, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άνοδος των αποδόσεων στο τέλος της συνεδρίασης

Ομόλογα: Άνοδος των αποδόσεων στο τέλος της συνεδρίασης

Με άνοδο έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, παρότι ενδοσυνεδριακά το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε στο 3,78% στην αρχή της συνεδρίασης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Φεβρουαρίου μετά την πτώση των 10 μβ της Παρασκευής. Ωστόσο, στο τέλος της συνεδρίασης ενισχύθηκε 6,5 μβ στο 3,88%. 

Η γερμανική 10ετία, η οποία αποκλιμακώθηκε 7 μβ την Παρασκευή, έκλεισε σήμερα με άνοδο 6 μβ στο 2,42%. 

Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών άγγιξε ενδοσυνεδριακά τις 140 μβ, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2022. Ωστόσο, έκλεισε λίγο υψηλότερα στις 144 μβ. 

«Οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν λίγο περισσότερο ρίσκο στις αγορές κρατικών ομολόγων όπως και επίσης και στα εταιρικά ομόλογα», αναφέρει η Αλθέα Σπινόζι, επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά σταθερού εισοδήματος της Saxo Bank. 

Αυτό αποτυπώνεται και στην επιτυχημένη ιταλική έκδοση προς μικροεπενδυτές, στην τρίτη τέτοιου είδους έκδοση. Να σημειωθεί ότι το ιταλικό δημόσιο είχε προσελκύσει περισσότερα από 18 δισ.ευρώ τον Ιούνιο για πρώτη φορά, που ήταν επίπεδο ρεκόρ. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς εισχύθηκε ελαφρώς στο 3,47% με το spread στις 105 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,93%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 125 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News