Business & Finance Δευτέρα 26/02/2024, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες με πιέσεις από τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Απώλειες με πιέσεις από τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, με πιέσεις από τους ομίλους εξόρυξης μετάλλων και με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για τα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου της Ευρωζώνης που ανακοινώνονται στο τέλος της εβδομάδας. 

Ο STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,4%. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, έχει ενισχυθεί 3,4%, αφού έκλεισε σε ιστορικό υψηλό την Παρασκευή, εν μέσω προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες και ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα. 

Ωστόσο, ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη άγγιξε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό σήμερα αλλά και έκλεισε με ρεκόρ, χάρη στην άνοδο 2,8% της εταιρείας αμυντικού εξοπλισμού Rehinmentall. 

Ωστόσο, η έλλειψη δυναμικής από τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας έχουν κάνει τον STOXX 600 να υπολείπεται της ανόδου 6,7% του S&P 500 από τις αρχές του έτους έως σήμερα. 

Εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Ευρωζώνη που ανακοινώνονται την Παρασκευή δείξουν σταθερή αποκλιμάκωση θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις προσδοκίες για γρήγορη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και να πυροδοτήσουν περαιτέρω κέρδη στις μετοχές. 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, επεσήμανε ότι θεωρεί το πιο πιθανό για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και τα στοιχεία για τους μισθούς είναι υποστηρικτικά. 

Μεγάλες απώλειες γνώρισαν και οι μεταλλευτικές μετοχές, με τον δείκτη STOXX Europe 600 Basic Resources να σημειώνει βουτιά 2% αλλά και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας με τον δείκτη STOXX Europe 600 Utilities να χάνει 1,3%.

Στον αντίποδα, η τεχνολογία ενισχύθηκε 0,4% καθοδηγούμενη από την άνοδο 6,5% της κατασκευάστριας εξοπλισμού για τσιπ ΒΕ Semiconductor Industries. 

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με οριακά κέρδη 0,02% στις 17.423,23 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 0,5% στις 7.929,82 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,3% στις 7.684,30 μονάδες. 

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,45, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News