Business & Finance Παρασκευή 23/02/2024, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ράλι των τιμών με στήριγμα σειρά δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΚΤ

Ομόλογα: Ράλι των τιμών με στήριγμα σειρά δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΚΤ

Σε ράλι επιδόθηκαν σήμερα οι τιμές των κρατικών ομολόγων, αντιστρέφοντας τις αρχικές τους απώλειες, από τη στιγμή που αξιωματούχοι της ΕΚΤ έδωσαν μία νότα αισιοδοξίας για πιθανές μειώσεις των επιτοκίων με τις δηλώσεις τους.  

Ο Μάριο Σεντένο, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή στην ιδέα μίας μείωσης των επιτοκίων ακόμη και το Μάρτιο, ακόμη και εάν αυτό φαίνεται απίθανο. 

Νωρίτερα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ίζαμπελ Σνάμπελ είπε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες φαίνονται να βρίσκονται υπό έλεγχο και οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη να αρχίζουν να απορροφούν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των μισθών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,38%, αφού όμως νωρίτερα είχε αναρριχηθεί στο 2,47%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου. Στη γερμανική διετία, η απόδοση υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,87%, αν και στη διάρκεια του τελευταίου πενθημέρου παρουσίασε άνοδο για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. 

«Το πρόβλημα για την ΕΚΤ…είναι προφανώς οι ανησυχίες για τη γερμανική οικονομία με τις στενές σχέσεις της με την κινεζική οικονομία και γι΄αυτό ακριβώς ενδεχομένως να χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια», αναφέρει ο αναλυτής της Trade Nation, Ντέιβιντ Μόρισον. 

Οι πληθωριστικές προσδοκίες μεταξύ των καταναλωτών της Ευρωζώνης ανήλθαν στο 3,3% από 3,2%, ενώ ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε ελαφρώς παρά την εξασθένηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε περίπου εννέα μονάδες βάσης στο 3,82% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 142 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022. 

Στην ελληνική 10ετία, το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 3,43% με το spread να αποκλιμακώνεται στις 104 μονάδες βάσης, ενώ η μείωση ήταν μικρότερη στην πενταετία, με την απόδοση στο 2,90%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 105 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News