Business & Finance Παρασκευή 23/02/2024, 19:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δεύτερο διαδοχικό ρεκόρ για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δεύτερο διαδοχικό ρεκόρ για τον STOXX 600

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε ξανά σήμερα ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, μετά τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, παρότι οι νέες δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συγκράτησαν τον ενθουσιασμό των επενδυτών. 

Ο STOXX 600 ενισχύθηκε 0,4% στη σημερινή συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας την πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών, με τις γερμανικές και γαλλικές μετοχές να κλείνουν σε επίπεδα ρεκόρ. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 1% με το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του να αποδίδονται στην άνοδο της τεχνολογίας μετά τα εντυπωσιακά τριμηνιαία αποτελέσματα της Nvidia. 

Tα μεγαλύτερα κέρδη της σημερινής συνεδρίασης παρουσίασε ο κλάδος χημικών και αυτοκινήτου, της τάξης του 1% έκαστος. 

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν 0,8%, χάρη στην άνοδο 4,9% της Standard Chartered από τη στιγμή που ο βρετανικός πιστωτικός όμιλος ανακοίνωσε επαναγορά ιδίων μετοχών αξίας 1 δισ.δολαρίων και επέστρεψε στους μετόχους του κεφάλαια μέσω καταβολής μερίσματος, μετά την αύξηση 18% των κερδών του για το 2023. 

Το επενδυτικό κλίμα ωστόσο επηρεάστηκε από τις δηλώσεις της Λαγκάρντ, η οποία παραδέχθηκε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών είναι μεν ενθαρρυντική, χωρίς ωστόσο, όπως είπε, να είναι αρκετή για να δώσει στην κεντρική τράπεζα την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός έχει αντιμετωπιστεί. 

Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, τόνισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να μειώσει πρόωρα τα επιτόκαι, ειδικά προτού δημοσιοποιηθούν τα ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία για τους μισθούς πρώτου τριμήνου εντός του Απριλίου. 

Ξεχώρισε η μετοχή της Georg Fischer με κέρδη 8,3%, από τη στιγμή που ο ελβετικός βιομηχανικός όμιλος απέσυρε το σχέδιό του για αύξηση κεφαλαίου με σκοπό την χρηματοδότηση της προσφοράς εξαγοράς της φινλανδικής Uponor. 

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,28% στις 17.419 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,7% στις 7.966 μονάδες.  Στη Βρετανία ο FTSE 100 κέρδισε 0,28% στις 7.706 μονάδες. 

Σε επίπεδο περιφερειακών οικονομιών ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 1,07% ενώ ο ισπανικός IBEX κινήθηκε οριακά αρνητικά. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News