Business & Finance Παρασκευή 23/02/2024, 11:33
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Προβάδισμα πωλητών και συσσώρευση προς τις 1.410 μονάδες

ΧΑ: Προβάδισμα πωλητών και συσσώρευση προς τις 1.410 μονάδες

Η διάθεση κατοχύρωσης κερδών σε επιλεγμένους τίτλους συνεχίζεται και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να καταγράφει απώλειες -έστω περιορισμένες- για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, εν μέσω ήπια ανοδικού κλίματος στις ευρωαγορές στον απόηχο των χθεσινών ισχυρών κερδών που προκάλεσαν τα αποτελέσματα της Nvidia.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.415,29 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,28% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,25%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,56%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,87% με την Πειραιώς και την ΕΤΕ να χάνουν πάνω από 1%, ενώ η Eurobank σημειώνει πτώση 0,95% και η Alpha υποχωρεί κατά 0,26%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor, της Ελλάκτωρ και της Motor Oil. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC, της Quest Συμμετοχών, του ΟΤΕ και της Aegean Airlines.

Την ίδια ώρα, σταθεροποίηση με ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφεται την Παρασκευή στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα χθεσινά ισχυρά κέρδη που προκάλεσε το τεχνολογικό πάρτι με μοχλό τα αποτελέσματα της Nvidia στις ΗΠΑ. Εξάλλου, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι πιο αισιόδοξη με τον πληθωρισμό.

Σήμερα, ωστόσο, επανήλθαν οι ανησυχίες στην Ευρώπη με φόντο τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας, το οποίο υποχώρησε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Επειδή το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατάφερε να αποφύγει άλλη μια τεχνική ύφεση, που συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Πίσω στο ΧΑ, η αγορά βρίσκεται εν αναμονή του placement της Τράπεζας Πειραιώς την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, για το οποίο σύμφωνα με αναφορές υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, ενώ έχει στραμμένο και το βλέμμα στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2023, οι οποίες συνεχίζονται με θετικό πρόσημο τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο μερισματικών διανομών – οι οποίες είναι αυξημένες.

Μια διορθωτική κίνηση παραμένει ενδεχόμενο, αν και οι αποτιμήσεις των μετοχών εξακολουθούν να είναι αρκετά ελκυστικές και δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως τη βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών τα τελευταία χρόνια. Καθώς οι εταιρείες αποκαλύπτουν τις προοπτικές κερδοφορίας τους για το τρέχον έτος αλλά και τα επόμενα, η επαναξιολόγηση των αποτιμήσεων είναι πολύ πιθανή οδηγώντας το Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα στη συνέχεια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οριακά κέρδη μετά το άλμα

Wall Street: Πάνω από τις 39.000 ο Dow – Ιστορική αύξηση της αξίας της Nvidia

UBS: Τι θα γίνει μετά το ρεκόρ του S&P 500; Τα μαθήματα της ιστορίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News