Business & Finance Παρασκευή 23/02/2024, 10:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οριακά κέρδη μετά το άλμα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οριακά κέρδη μετά το άλμα

Σταθεροποίηση με ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφεται την Παρασκευή στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα χθεσινά ισχυρά κέρδη που προκάλεσε το τεχνολογικό πάρτι με μοχλό τα αποτελέσματα της Nvidia στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι πιο αισιόδοξη με τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης STOXX 600 εκτινάχθηκε χθες σε νέο ιστορικό υψηλό και σήμερα και σήμερα ενισχύεται οριακά κατά 0,12% στις 495,67 μονάδες. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί οριακά κατά 0,01%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει μόλις 0,09%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,1% και ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,49%.

Σήμερα επανήλθαν οι ανησυχίες στην Ευρώπη με φόντο τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας, το οποίο υποχώρησε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Επειδή το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατάφερε να αποφύγει άλλη μια τεχνική ύφεση, που συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης. Ωστόσο, η Bundesbank ανέφερε, στην τακτική μηνιαία έκθεσή της τη Δευτέρα, ότι η Γερμανία είναι πιθανό να βρίσκεται σε ύφεση τώρα, καθώς η εξωτερική ζήτηση είναι αδύναμη, οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί και οι εγχώριες επενδύσεις συγκρατούνται από το υψηλό κόστος δανεισμού.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία έρευνας της GfK την Παρασκευή, υποδεικνύοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει να επιβαρύνει τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη.

Παράλληλα, συνεχίζεται η περίοδος τριμηνιαίων εταιρικών κερδών. Η μετοχή της Allianz υποχωρεί κατά 1,8% καθώς η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία σχεδόν διπλασίασε τα καθαρά κέρδη του δ’ τριμήνου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο το αποτέλεσμα αυτό ήταν ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες. 

Η μετοχή της BASF ενισχύεται κατά 3% αφού η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία χημικών δήλωσε ότι τα κέρδη θα ανακάμψουν εν μέρει φέτος, καθώς θα εμβαθύνει τις περικοπές κόστους για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ενεργειακές δαπάνες και την πτώση της ζήτησης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Πάνω από τις 39.000 ο Dow – Ιστορική αύξηση της αξίας της Nvidia

UBS: Τι θα γίνει μετά το ρεκόρ του S&P 500; Τα μαθήματα της ιστορίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News