Business & Finance Πέμπτη 22/02/2024, 20:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Από τα υψηλά στα πιο χαμηλά οι αποδόσεις – Ανησυχία από τη στάση ΕΚΤ

Ομόλογα: Από τα υψηλά στα πιο χαμηλά οι αποδόσεις – Ανησυχία από τη στάση ΕΚΤ

Με πτώση έκλεισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, παίρνοντας μία ανάσα από τα υψηλά πολλών μηνών που άγγιξαν αρχικά όταν τα πρακτικά της ΕΚΤ έδειξαν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της ανησυχούν να χαλαρώσουν υπερβολικά γρήγορα τη νομισματική πολιτική. 

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έστειλαν μεικτά σήματα με την οικονομική δυσπραγία στη Γερμανία να βαθαίνει, την ώρα που η επιβράδυνση στη Γαλλία μετριάστηκε ελαφρώς. 

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η όποια συζήτηση για μείωση είναι πρόωρη. Είχαν προηγηθεί την Τετάρτη τα πρακτικά της Fed τα οποία αντίστοιχα έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της ανησυχούν για τους κινδύνους χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής υπερβολικά γρήγορα. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε με πτώση 1,6 μονάδων βάσης στο 2,42%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης άγγιξε το 2,5% το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Νοεμβρίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε 4,8 μονάδες βάσης, στο 3,90% αφού πρώτα βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου στο 4,004%. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών άγγιξε νέο χαμηλό 23 μηνών στις 145,3 μονάδες.

«Οι ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μειώσει τα επιτόκια μετά το καλοκαίρι και όχι τον Ιούνιο βαραίνουν την αγορά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors. 

Τώρα, οι αγορές προεξοφλούν ότι φέτος θα γίνουν μειώσεις μικρότερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας με την πρώτη να τοποθετείται στον Ιούνιο. 

Την επικρατούσα τάση ακολούθησε και η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 153 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς έφθασε στο 3,49% με το spread στις 107 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία αυξήθηκε στο 3,91%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News