Business & Finance Πέμπτη 22/02/2024, 20:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τεχνολογικό «πάρτι» – Κλείσιμο ρεκόρ για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τεχνολογικό «πάρτι» – Κλείσιμο ρεκόρ για τον STOXX 600

Σε ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε ο δείκτης STOXX 600, με όχημα τον τεχνολογικό κλάδο αφότου τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Nvidia ώθησαν σε ράλι τις μετοχές. Την ίδια στιγμή, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι πιο αισιόδοξη με τον πληθωρισμό. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 1% κλείνοντας σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που άγγιξε τον Ιανουάριο του 2022. 

Με άλμα 3%, οι μετοχές τεχνολογίας καθοδήγησαν τα κέρδη με τη μετοχή της Nvidia να καταγράφει κέρδη 15%. Ο δείκτης τεχνολογίας είναι μέχρι στιγμής το 2024 ενισχυμένος 12,4% και διαπραγματεύεται σε υψηλά άνω των 23 ετών, χάρη στα θετικά αποτελέσματα των SAP και ASML Holding, που βρήσκαν στήριγμα στην ευφορία από την τεχνητή νοημοσύνη. 

«Οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητούν τρόπους για να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να αυτοματοποιήσουν κάποιες εργασίες. Αυτά τα κέρδη σε επίπεδο αποτελεσματικότητας μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά σε μία μεγάλη επιχείρηση», ανέφερε ο Ρας Μουλντ, επικεφαλής επενδύσεων της AJ Bell. 

Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε και το γεγονός ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ συμφώνησαν τον προηγούμενο μήνα ότι ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο παρότι η όποια συζήτηση για μείωση των επιτοκίων είναι πρόωρη λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των μισθών και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, σύμφωνα με τα πρακτικά. 

Επίσης, η επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο, καθώς ο κλάδος υπηρεσίες έβαλε τέλος στην εξάμηνη συρρίκνωση, αντισταθμίζοντας την επιδείνωση της εικόνας στη μεταποίηση. 

Ο κλάδος τροφίμων και ποτών υποχώρησε ωστόσο 1,3% υπό το βάρος των απωλειών της Nestle, από τη στιγμή που η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία συσκευασμένων τροφίμων ανακοίνωσε ρυθμό αύξησης των πωλήσεών της μικρότερο των προβλέψεων.  

Στα επιμέρους μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου, ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε 1,47% υψηλότερα, στις 17.370,45 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 1,27% στις 7.911,60 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο 0,29%, στις 7.684,49 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό δείκτη FTSE MIB να καταγράφει κέρδη 1,06% στις 32.356,26 μονάδες, και τον ισπανικό IBEX 35 να ενισχύεται κατά 0,31% στις 10.138,90 μονάδες.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News