Business & Finance Πέμπτη 22/02/2024, 17:54
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακά στο κόκκινο για δεύτερη ημέρα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακά στο κόκκινο για δεύτερη ημέρα

Μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα έληξε τελικά με οριακή πτώση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που διεθνώς επανακάμπτει η διάθεση επενδυτικού ρίσκου με καταλύτη τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Nvidia. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις στις 1.419,25 μονάδες με πτώση μόλις 0,07% και με τον τζίρο λίγο πάνω από τα 110 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,08% στις 3.447,21 μονάδες και ο μεσαίας με κέρδη 0,25%.

Ο τραπεζικός δείκτης, παρότι αρχικά κατέγραφε απώλειες, τελικά έκλεισε με άνοδο 0,38% στις 1.238,75 μονάδες, καθώς η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 0,88%, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 0,42%, η ΕΤΕ έκλεισε στο +0,19% και η Πειραιώς με οριακά κέρδη στο +0,05%.

Η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε με πτώση 2,66% παρά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων και μέρισμα €0,71 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 23%, αλλά συντηρητικό σύμφωνα με την Eurobank Equites.

Από τις υπόλοιπες μετοχές, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωσε πτώση 0,82% και η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργ. υποχώρησε κατά 0,98%. Αντιθέτως, ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι Σαρνάντης (3%), ΕΛΠΕ (2,38%), Τιτάν (1,36%) και Aegean (1,13%).

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά με τον STOXX 600 σε νέα υψηλά, ενώ και η Wall άνοιξε με ισχυρή άνοδο με αιχμή τον τεχνολογικό κλάδο στον απόηχο των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η «αγαπημένη» της τεχνητής νοημοσύνης, Nvidia.

Η μετοχή της Nvidia σημειώνει άλμα άνω του 15%, αγγίζοντας τα υψηλά ρεκόρ που είχε σημειώσει νωρίτερα τον Φεβρουάριο, αφού ο πιο πολύτιμος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο ανακοίνωσε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη του τέταρτου τριμήνου και προέβλεψε έσοδα πρώτου τριμήνου περίπου 24 δισ. δολαρίων, περισσότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συγκρατείται, αποφεύγοντας κάποια σημαντική διόρθωση προς το παρόν, χάρη στη στήριξη από τα κέρδη σε επιλεγμένα blue chips, ωστόσο, όπως επισημαίνει και η Depolas Investment Services, η γενικότερη εικόνα δείχνει όλο και μειούμενη ανοδική ορμή. 

Τεχνικά, ωστόσο, όπως έχει επισημάνει η Beta Securities, αν και η αγορά από τις 9 Οκτωβρίου 2023 και τις 1.105 μονάδες δεν έχει καταγράψει κάποια αξιόλογη διόρθωση και παρά τις όποιες ανάσες παρατηρούνται στην ανοδική τάση, αυτή δεν απειλείται όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πάνω από τις 1.367 μονάδες.

Παράλληλα, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance παρατηρεί πως πολλά κεφάλαια ψάχνουν μετοχές που δεν έχουν κινηθεί είτε στη μεγάλη είτε και στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Αυτό θα δημιουργήσει σίγουρα ανωμαλία στην ανοδική κίνηση της αγοράς, αλλά καλώς ή κακώς έτσι λειτουργούν οι χρηματαγορές. «Στο παρελθόν είχαμε σχολιάσει ότι μπορεί να δούμε ένα “μίνι ’99”», θυμίζει ο αναλυτής, προσθέτοντας πως σιγά σιγά το σενάριο παίρνει σάρκα και οστά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Νέα δυναμική ανόδου με άλμα του Nasdaq

ΟΤΕ: Αυξημένα κατά 36,8% τα κέρδη – Στα 0,71 ευρώ το μέρισμα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News