Business & Finance Πέμπτη 22/02/2024, 11:28
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Φρενάρουν την άνοδο οι τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Φρενάρουν την άνοδο οι τράπεζες

Μικρή άνοδο καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τράπεζες να αποτελούν βαρίδι, σε μια ημέρα που «πνέει» διεθνώς ούριος επενδυτικός άνεμος στον απόηχο των αποτελεσμάτων της Nvidia στις ΗΠΑ.

O Γενικός Δείκτης στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.424,04 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,26% με την αξία των συναλλαγών στα 12 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,20%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,5%. Αντιθέτως, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,09% με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει η Eurobank και η ΕΤΕ.

Χρηματιστές και αναλυτές συσχετίζουν τις πιέσεις στις τράπεζες, αλλά και σε άλλα blue chips, με το επικείμενο placement της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς θεσμικοί επενδυτές σπεύδουν να «κλειδώσουν» ρευστότητα ώστε να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία. «Η αγορά προϊδεάζεται για μια ακόμη επιτυχή διαδικασία μεταβίβασης ποσοστού από το ΤΧΣ, το 27%, ή κάτι λιγότερο, στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, με τη δημόσια εγγραφή της Τράπεζας Πειραιώς να περιλαμβάνει βιβλίο επενδυτών τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν, της Viohalco, της Autohellas και της Quest Συμμετοχών. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo και της Τέρνα Ενεργειακή.

Η μετοχή του ΟΤΕ καταγράφει ήπια κέρδη 0,29% μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων και μέρισμα €0,71 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 23%.

Την ίδια ώρα, το παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα αναπτερώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού η πολυαναμενόμενη τριμηνιαία έκθεση της Nvidia ξεπέρασε άνετα τις εκτιμήσεις. Η Nvidia είναι από τους πρωταγωνιστές της τεχνητής νοημοσύνης, πράγμα που σημαίνει ότι οι προοπτικές της θεωρήθηκαν ως ένα σημαντικό τεστ για το αν το πρόσφατο ράλι της Wall Street είναι πιθανό να συνεχιστεί ή ενδεχομένως να αντιστραφεί.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ισχυρά κέρδη με μοχλό τη Nvidia

ΟΤΕ: Αυξημένα κατά 36,8% τα κέρδη – Στα 0,71 ευρώ το μέρισμα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News