Business & Finance Τετάρτη 21/02/2024, 20:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα με πιέσεις από τις τραπεζικές μετοχές

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα με πιέσεις από τις τραπεζικές μετοχές

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινά συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δεχόμενα πιέσεις από τις τραπεζικές μετοχές μετά την πτώση της μετοχής της HSBC στον απόηχο των αποθαρρυντικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων. Το βλέμμα πάντως των επενδυτών ήταν στραμμένο στη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. 

Η μετοχή της HSBC βούλιαξε 8,4% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Απρίλιο του 2020, αφότου η τράπεζα επιβαρύνθηκε με το ποσό των 3 δισ.δολαρίων από μερίδιο που διακρατούσε σε κινεζική τράπεζα. Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών υποχώρησε 1,1%. 

«Οι επενδυτές εστίασαν στα εξασθενημένα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου, παρότι η τράπεζα αύξησε τις επαναγορές ιδίων μετοχών της και ενίσχυσε το μέρισμά της για ολόκληρο το έτος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008», ανέφερε η Kathleen Brooks, διευθύντρια της XTB. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2%, δεχόμενος πιέσεις και από τις απώλειες 0,8% του κλάδου υγείας που υποχώρησε από το υψηλό 10μήνου που είχε αγγίξει στην προηγούμενη συνεδρίαση. 

Η γαλλική εταιρεία Edenred υποχώρησε 11,5% ασκώντας και αυτή πιέσεις στον πανευρωπαϊκό STOXX 600 στην είδηση ότι ο ιταλικός του βραχίονας τελεί υπό έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές στην Ρώμη για πιθανή απάτη σε δημόσιο διαγωνισμό που έγινε το 2019. 

Έδαφος έχασε και ο κλάδος πρώτων υλών με πτώση 0,8%, αφότου η Glencore ανακοίνωσε εξασθενημένα κέρδη και μείωση το μέρισμά της στους επενδυτές. Το ίδιο και η Rio Tinto που είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 1,5% μετά τη μείωση των ετήσιων κερδών της. 

Στον αντίποδα, η Carrefour ήταν μεταξύ των μετοχών με τα μεγαλύτερα κέρδη, καθως ενισχύθηκε 4,9% αφότου ο όμιλος λιανεμπορίου ανακοίνωσε σταθερά αποτελέσματα και ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματος κατά 55%. 

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,29% και τερμάτισε τις συναλλαγές στις 17.118,12 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε 0,22% υψηλότερα, στις 7.812,09 μονάδες. 

Εντελώς αντίθετη εικόνα παρουσίασε ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, που υποχώρησε κατά 0,73% και ολοκλήρωσε την ημέρα στις 7.662,51 μονάδες.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News