Business & Finance Τετάρτη 21/02/2024, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Απότομη άνοδο αποδόσεων λίγο πριν τα πρακτικά της Fed

Ομόλογα: Απότομη άνοδο αποδόσεων λίγο πριν τα πρακτικά της Fed

Σημαντική άνοδο σημείωσαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, προς το τέλος μάλιστα της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές περίμεναν εναγωνίως τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed προκειμένου να σκιαγραφήσουν μία καλύτερη εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου στο 2,47%, με άνοδο επτά μονάδων βάσης. Στη γερμανική διετία, η απόδοση άγγιξε επίσης το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών μηνών στο 2,87% με άνοδο έξι μονάδων βάσης. 

Στρατηγικοί αναλυτές και επενδυτές εξήγησαν ότι ο λόγος της νέας ανόδου των αποδόσεων δεν είναι σαφής, με δεδομένο ότι δεν υπήρξαν κάποια αξιοσημείωτα μακροοικονομικά στοιχεία ή κάποια σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ, που συνήθως μπορεί να επηρεάσουν την αγορά ομολόγων. 

Ο Μάξ Κίτσον, στρατηγικός αναλυτής της Barclays, ανέφερε ότι οι επενδυτές ενδεχομένως να περιόρισαν τις θέσεις τους σε ομόλογα λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αλλά και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο το πρωί. 

Τα πρακτικά της Fed ενδεχομένως να επαναλάβουν το μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια. 

Μία μικρή πλειοψηφία οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προβλέπει ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου. 

Στην ιταλική 10ετία, η απόδοση ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 3,95%, ενώ στη διετία έφθασε στο 3,44% με άνοδο οκτώ μονάδων βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,48% με το spread στις 108 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 2,91%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 95 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News