Business & Finance Τρίτη 20/02/2024, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τερμάτισε την τετραήμερη ανοδική του πορεία ο STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τερμάτισε την τετραήμερη ανοδική του πορεία ο STOXX 600

Διεκόπη η ανοδική πορεία των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων για τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600, υπό το βάρος της πτώσης των πρώτων υλών και της ενέργειας. Αντίθετα, η μετοχή της γαλλικής εταιρείας βιομηχανικού αερίου Air Liquide εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αφού αύξησε το στόχο για τα περιθώρια κέρδους της το 2025. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,1%, αφού εκτινάχθηκε σε υψηλό διετίας τη Δευτέρα πλησιάζοντας ιστορικό υψηλό. 

Ο κλάδος πρώτων υλών υποχώρησε 1,8% με τους επενδυτές να ζητούν και νέα μέτρα στήριξης για την κινεζική οικονομία και ειδικότερα την αγορά ακινήτων της, μετά τη μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση του επιτοκίου ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Η ενέργεια υποχώρησε επίσης 1,1% καθώς οι τιμές πετρελαίου έχασαν έδαφος εν μέσω των αβέβαιων προοπτικών για την παγκόσμια ζήτηση. 

Ταυτόχρονα, η τεχνολογία απώλεσε 1,7% της αξίας της με την εταιρεία λογισμικού Temenos να διολισθαίνει 5,6% αφού προέβλεψε βραδύτερο ρυθμό αύξησης των κερδών το 2024. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Air Liquide ενισχύθηκε 3,8% αφού διπλασίασε το στόχο της για τα περιθώρια κέρδους της το 2025 μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τα λειτουργικά της κέρδη, γεγονός που ώθησε σε άνοδο 2,5% τον κλάδο χημικών, ο οποίος άγγιξε υψηλό επτά εβδομάδων. 

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών ως αποτέλεσμα συλλογικών συμβάσεων επιβραδύνθηκε στο τέλος του 2023, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες ότι ο ρυθμός αύξησης έχει κορυφωθεί, παρότι παραμένει πάνω από το στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία για τους μισθούς θεωρούνται σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,1% στις 17.068,43 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,3% στις 7.795,22 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,1% στις 7.719,21 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,9%. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε η Barclays με άλμα 8,6%, καθώς ανακοίνωσε τα σχέδιά της αναδιάρθρωση των λειτουργιών της παρότι εμφάνισε ζημιές στο τέταρτο τρίμηνο. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News