Business & Finance Τρίτη 20/02/2024, 19:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ έδωσαν «ανάσα» στις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ έδωσαν «ανάσα» στις αποδόσεις του ευρώ

Υποχώρησαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών στην Ευρωζώνη στο τέταρτο τρίμηνο του 2023

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,37%. «Μπορεί οι κεντρικές τράπεζες να μην μειώσουν τα επιτόκια τον Απρίλιο ή το Μάιο, όμως πιστεύω ότι οι μειώσεις θα γίνουν και αυτό είναι το βασικό. Επιστρέφουμε στο σενάριο ότι οι επιτοκιακές μειώσεις θα γίνουν σύντομα», αναφέρει ο Pooja Kumra, στρατηγικός αναλυτής της TD Securities. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης στο 2,79%. Οι επενδυτές αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 105 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ φέτος, περισσότερες σε σχέση με τις 102 που περίμεναν τη Δευτέρα. 

Αναλυτές θεωρούν ότι τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ για τους μισθούς δεν αλλάζουν την προοπτική για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, καθώς η κεντρική τράπεζα θα περιμένει πρώτα τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για τις μισθολογικές αυξήσεις προτού κάνει κίνηση. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης στο 3,86% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 147 μονάδες βάσης. Την προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση είχε φθάσει μία ανάσα από το 4%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου. 

Σε αποκλιμάκωση οι αποδόσεις και στην ελληνική αγορά, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 99 εκατ. ευρώ. Το κόστος δανεισμού στην ελληνική 10ετία υποχώρησε στο 3,45%, με το spread στις 107 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε στο 2,89%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News