Business & Finance Τρίτη 20/02/2024, 11:26
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικότητα με τραπεζικά βαρίδια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικότητα με τραπεζικά βαρίδια

Με μικρές μεταβολές κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, μετά τη χθεσινή καταγραφή υψηλών 13 ετών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20, διαμορφώνεται στις 1.422,5 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,01% με την αξία των συναλλαγών κάτω από τα 15 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,85%. Τις μεγαλύτερες απώλειες, άνω του 1%, καταγράφουν οι Εθνική και Πειραιώς, ενώ πιο περιορισμένη είναι η πτώση για την Alpha (-0,6%) και την Eurobank (-0,3%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν, της Τέρνα Ενεργειακή, της Coca Cola HBC και του ΟΤΕ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής, του ΟΠΑΠ και της Πειραιώς.

Η κίνηση της περασμένης εβδομάδας, οπότε καταγράφηκαν οριακά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, έδειξε ότι το Χ.Α. χρειάζεται ανάσες διόρθωσης χρόνου ή και τιμών πριν και δούμε πάλι ανοδική κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, όσο διατηρείται πάνω από τις 1.400 μονάδες δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς ο στόχος για φέτος είναι αισθητά υψηλότερα (1.600 μονάδες).

Επιφυλακτικότητα και μικρές μεταβολές καταγράφονται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το επενδυτικό κλίμα παραμένει αδύναμο στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να ανησυχούν για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τις ανησυχίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι φαινόταν πιθανό στην αρχή του έτους.

Παράλληλα, σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού προχώρησε η Κίνα (κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,95%), εν μέσω επίμονων ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ η Barclays εκτινάχθηκε μετά την ανακοίνωση μιας στρατηγικής αναθεώρησης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Μικρές μεταβολές – Άλμα για την Barclays

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό δύο ετών ο STOXX 600

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News