Business & Finance Τρίτη 20/02/2024, 10:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Μικρές μεταβολές – Άλμα για την Barclays

Ευρωαγορές: Μικρές μεταβολές – Άλμα για την Barclays

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το επενδυτικό κλίμα παραμένει αδύναμο στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές να ανησυχούν για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τις ανησυχίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι φαινόταν πιθανό στην αρχή του έτους.

Παράλληλα, σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού προχώρησε η Κίνα (κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,95%), εν μέσω επίμονων ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ η Barclays εκτινάχθηκε μετά την ανακοίνωση μιας στρατηγικής αναθεώρησης.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά στοιχεία που αναμένονται σήμερα. το ενδιαφέρον στρέφεται στα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης για τον Δεκέμβριο, αλλά τα περισσότερα βλέμματα θα είναι πιθανότατα στραμμένα στην ανακοίνωση των στοιχείων για τους μισθούς που διαπραγματεύονται το τέταρτο τρίμηνο, δεδομένης της σημασίας που έχει δώσει η ΕΚΤ στην αύξηση των μισθών, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,15% στις 491 μονάδες, με τον εξορυκτικό κλάδο να υποχωρεί κατά 1,4%, ενώ οι μετοχές εταιρειών χημικών προϊόντων ενισχύονται κατά 1,5%. Ο γερμανικός DAX χάνει 0,32%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,17% και ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,04%, ενώ κέρδη 0,08% καταγράφει ο ιταλικός FTSE MIB.

Η Barclays κερδίζει σχεδόν 6%, αφού ο βρετανικός πιστωτικός οργανισμός ανακοίνωσε καθαρές ζημίες τετάρτου τριμήνου ύψους 111 εκατομμυρίων λιρών, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε εκτεταμένη στρατηγική αναμόρφωση, που περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές κόστους, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών της τμημάτων.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News