Business & Finance Δευτέρα 19/02/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σταθερές οι αποδόσεις, εν αναμονή των νέων μάκρο

Ομόλογα: Σταθερές οι αποδόσεις, εν αναμονή των νέων μάκρο

Σταθερές παρέμειναν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2022, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να κλειδώσουν τις υψηλότερες αποδόσεις εν μέσω προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων. 

Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα βρήκαν σημαντική στήριξη, δεδομένου ότι προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις έναντι άλλων της Ευρωζώνης, ενώ οι επενδυτές δεν βλέπουν κάποια σοβαρή απειλή για τα ιταλικά μακροοικονομικά και το πολιτικό περιβάλλον σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Το spread γερμανικών/ιταλικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 148,70 μονάδες βάσης, αγγίζοντας μάλιστα προς στιγμή και το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2022, τις 145,50 μονάδες βάσης. 

Στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank υποστηρίζουν ότι η όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου αποτελεί τη βασική κατευθυντήρια δύναμη πίσω από τη μείωση των spreads, ειδικά στις χώρες του ευρωπαίκού Νότου.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε οριακά στο 2,41%, παραμένοντας ωστόσο πολύ κοντά στο υψηλό δυόμισι μηνών, του 2,42% της Παρασκευής, όταν οι αγορές περιόρισαν σημαντικά τις προσδοκίες τους για τις επιτοκιακές μειώσεις. 

Με τη Wall Street να παραμένει ωστόσο σήμερα κλειστή λόγω της Ημέρας του Προέδρου, οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς καθώς και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ και άλλων μακροοικονομικών στοιχείων. 

«Περιμένουμε ότι τα πρακτικά θα επαναλάβουν ότι οι συζητήσεις για επιτοκιακές μειώσεις είναι πρόωρες και ότι τα μακροοικονομικά, ειδικά οι εξελίξεις για τους μισθούς, θα αποφασίσουν τον χρόνο έναρξης της μείωσης», αναφέρει ο Μισέλ Μαρτινέζ, οικονομολογος της Societe Generale. 

Η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων ακολούθησε το γενικότερο κλίμα με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 63 εκατ. ευρώ, τα οποία όλα έγιναν στη νέα 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,48% με το spread στις 107 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,92%. 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News