Business & Finance Δευτέρα 19/02/2024, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό δύο ετών ο STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό δύο ετών ο STOXX 600

Το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο ετών άγγιξε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, με στήριγμα τη δυναμική του κλάδου υγείας. Από την άλλη οι γαλλικές και γερμανικές μετοχές έχασαν έδαφος μετά τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές των οικονομιών. 

Ο STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,2%, καταγράφοντας άνοδο για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο όγκος των συναλλαγών ωστόσο ήταν περιορισμένος με τις αγορές στις ΗΠΑ να μένουν κλειστές λόγω αργίας. 

Ο κλάδος υγείας ενισχύθηκε 1% σε υψηλό διετίας, καθοδηγούμενος από την AstraZeneca που σημείωσε άνοδο 3,2%, καθώς το φάρμακό της Tagrisso κατά του καρκίνου εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. 

Την ίδια στιγμή, ο κλάδος πρώτων υλών υποχώρησε 1%, ακολουθώντας την πτώση της τιμής χαλκού αφότου η Κίνα κράτησε σταθερά τα επιτόκια των μεσοπρόθεσμων δανείων και οι αγορές εστιάζουν στην προβληματική αγορά ακινήτων της Κίνας. 

Ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας παρέμεινε στάσιμος αφότου η κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για το γαλλικό ΑΕΠ το 2024 στο 1% από 1,4%, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Γάζα και η επιβράδυνση των κορυφαίων εμπορικών εταίρων της έχει επισκιάσει τις προοπτικές. 

Επίσης, η Μπούντεσμπανκ στη μηνιαία έκθεσή της σημειώνει ότι η Γερμανία βρίσκεται πιθανότατα σε ύφεση εξαιτίας της εξασθενημένης εξωτερικής ζήτησης, των συγκρατημένων καταναλωτικών δαπανών και των στάσιμων επενδύσεων. Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,2%. 

«Η οικονομική αβεβαιότητα θα δημιουργήσει στην αγορά έντονη μεταβλητότητα, όμως οι αγορές κοιτάζουν μπροστά και η προοπτική μείωσης του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις επιτοκιακές μειώσεις έχουν δώσει ώθηση στις αγορές», σημειώνει η Έμα Γουάλτ, επικεφαλής επενδύσεων και έρευνας της Hargreaves Lansdown. 

O STOXX 600 παρουσίασε κέρδη για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα εν μέσω αισιοδοξίας για θετικά εταιρικά αποτελέσματα και μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. 

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,2% στις 7.728,50 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,2% της αξίας του, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,6%. 

Οι επενδυτές αναμένουν τις κρίσιμες μακροοικονομικές ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα που περιλαμβάνουν τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις αρχικές μετρήσεις των δεικτών PMI καθώς και το ΑΕΠ της Γερμανίας για το τέταρτο τρίμηνο. 

Οι αγορές στις ΗΠΑ παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω της αργίας για την Ημέρα του Προέδρου.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News