Business & Finance Δευτέρα 19/02/2024, 14:25
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παίρνουν κεφάλι οι αγοραστές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παίρνουν κεφάλι οι αγοραστές

Το ήπια ανοδικό κλίμα δείχνει να ισχυροποιείται με το πέρας της ώρας στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επεκτείνοντας το ανοδικό σερί των τεσσάρων προηγούμενων εβδομάδων. Ωστόσο, όπως και την περασμένη εβδομάδα, το επιλεγμένο profit taking συνεχίζεται έστω και με συγκρατημένο ρυθμό. Στον αντίποδα, με μικρές μεταβολές -κυρίως πτωτικές- κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ περιορισμένο είναι το συναλλακτικό ενδιαφέρον καθώς η Wall Street είναι σήμερα κλειστή λόγω της Ημέρας του Προέδρου. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 14:20 ενισχύεται κατά 0,77% στις 1416,19 μονάδες και με τον τζίρο στα 40 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,25% καθώς η Alpha Bank κερδίζει 0,48%, η Eurobank ενισχύεται κατά 0,47%, η Πειραιώς σημειώνει άνοδο 0,30% και η ΕΤΕ διαπραγματεύεται στο +0,25%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ανοδικά κινούνται οι Jumbo, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ. Αντιθέτως, πτωτικά κινούνται οι Cenergy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Σαράντης και Lamda. Βαρίδι αποτελεί η μετοχή της ΔΑΑ που υποχωρεί κατά 1,09% στα 8,62 ευρώ.

Έχοντας πάρει ώθηση από τον πρώτο γύρο των εταιρικών αποτελεσμάτων, το χρηματιστήριο ετοιμάζεται για την έκδοση του πενταετούς ομολογιακού δανείου έως 130 εκατ. ευρώ της Intralot, αλλά και για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Εως τώρα η εικόνα από τις τρεις εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη αλλά και όσες έχουν δώσει στοιχεία τζίρου για το 2023 μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτική για τις αποτιμήσεις δεδομένων των ιστορικά υψηλών επιδόσεων που έχουν καταγραφεί. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμα και καποιες μικρές ανάσες στην ανοδική τάση, δεν αποτελούν απειλή όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πάνω από τις 1.367 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει οριακή πτώση της τάξης του 0,01% στις 491,5 μονάδες περίπου, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Ο γερμανικός Dax καταγράφει επίσης απώλειες περίπου 0,35%, ενώ ο γαλλικός Cac υποχωρεί κατά περίπου 0,3%. Αντιθέτως, μικρή άνοδο 0,19% καταγράφει ο βρετανικός FTSE 100.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Η Ευρώπη απογοητεύει – Ποντάρει στις ΗΠΑ

Αλλαγή κλίματος στις ευρωαγορές – «Με το αριστερό» στη νέα εβδομάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News