Business & Finance Δευτέρα 19/02/2024, 07:27
ΑΓΟΡΕΣ

Δ. Καντζέλης (XSpot Wealth): Εταιρικά κέρδη, εκλογές ΗΠΑ και μειώσεις επιτοκίων θα στηρίξουν τις αγορές

Δ. Καντζέλης (XSpot Wealth): Εταιρικά κέρδη, εκλογές ΗΠΑ και μειώσεις επιτοκίων θα στηρίξουν  τις αγορές

Αισιόδοξος για την πορεία των αγορών κατά τη διάρκεια του 2024 εμφανίζεται ο Δημήτρης Καντζέλης, CEO και Co-Founder της XSpot Wealth, μιλώντας στο MR. Αποδίδοντας την αναρρίχηση των χρηματιστηρίων σε νέα ιστορικά υψηλά στην εκρηκτική άνοδο της εταιρικής κερδοφορίας (ειδικά στον τεχνολογικό κλάδο) και στην προσέλκυση κεφαλαίων που αποχωρούν από την Κίνα, ο κ. Καντζέλης σημειώνει ότι παραδοσιακά τα χρηματιστήρια κινούνται θετικά όταν πρόκειται για εκλογική χρονιά στις ΗΠΑ. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 5,5 τρισ. δολάρια σε προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων, τα οποία  θα επενδυθούν στις αγορές όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων. 

Ως προς το timing της πρώτης κίνησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνει ότι δεν θα εκπλαγεί εάν αυτή σημειωθεί ακόμα και πριν ο πληθωρισμός φτάσει το 2%. Και προβλέπει ότι έως τα τέλη του έτους θα έχουν γίνει 3-5 μειώσεις επιτοκίων. 

Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθούν τα χρηματιστήρια το 2024;

To 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τα χρηματιστήρια, τα οποία στην πραγματικότητα αποτίμησαν τη μη ύπαρξη ύφεσης, αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές οι οποίοι είχαν δελεαστεί από τις υψηλές αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις. Αν και μετά από τόσο σημαντική άνοδο, μια αστάθεια κρίνεται φυσιολογική, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αγορές μόλις έχουν σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά μετά από μια περίοδο δυόμιση ετών χωρίς κέρδη και σε μια πλάγια τάση. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι το 2024 είναι έτος εκλογών στην Αμερική, αποτελεί μια ακόμα στήριξη για μια καλή χρονιά στις αγορές μετοχών. Στην XSpot Wealth κρατάμε πάντα ένα έντονα διαφοροποιημένο χαρακτήρα στα χαρτοφυλάκια των πελατών μας, ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν. 

Στις αγορές έχουν αναπτυχθεί πολύ υψηλές προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε σημαντικές μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες μάλιστα θα ξεκινήσουν αρκετά σύντομα. Βλέπετε κάποιο κίνδυνο απογοήτευσης; Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τα επιτόκια;

Αρχικά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη νομισματική πολιτική που αναμένουμε από τις κεντρικές τράπεζες, παραμένει ο πληθωρισμός. Δεδομένου ότι η μακροπρόθεσμη τάση του πληθωρισμού είναι πτωτική, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ξεκινήσουν την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, πριν δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων. Θεωρούμε ότι την πρώτη μείωση επιτοκίων θα ακολουθήσουν κι άλλες με τον αριθμό να κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5 για το 2024. Αν το δούμε γενικότερα όμως, μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια θα επιστρέψουν σε χαμηλότερα επίπεδα, με πολύ μικρή πιθανότητα όμως να ξαναδούμε αρνητικά επιτόκια. 

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς, ο γεωπολιτικός παράγοντας όχι μόνο παραμένει στο προσκήνιο αλλά και ενισχύεται. Πιστεύετε ότι οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή γενικότερα θα φτάσουν να απειλούν την παγκόσμια οικονομία και την πορεία των αγορών;

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα τελευταία τρία χρόνια οι αγορές έχουν απορροφήσει με χαρακτηριστική ευκολία όλες τις πιθανές αιτίες κινδύνου. Δεδομένου ότι τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και αυτός μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, αποτελούν περασμένες ειδήσεις, δεν θεωρούμε ότι οι αγορές απειλούνται από αυτές τις εξελίξεις. Σίγουρα ωστόσο το γενικότερο μήνυμα τα τελευταία χρόνια είναι ότι ολοένα και περισσότερα κράτη -κυρίως για πολιτικούς λόγους- προσπαθούν να αναστρέψουν τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων για το εμπόριο, κάτι που αναμένεται να κρατήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα και κατ’ επέκταση το επίπεδο διαβίωσης πιο ακριβό. 

Η τελευταία αναζωπύρωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δείχνει ότι η μάχη για τον έλεγχο των τιμών δεν έχει τελειώσει. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον πληθωρισμό; Πότε πιστεύετε ότι θα πλησιάσει τον στόχο της ΕΚΤ για 2%;

Ο πληθωρισμός σημειώνει έντονες διακυμάνσεις τα τελευταία δυο χρόνια. Η τελευταία μικρή άνοδος, δε φαίνεται ότι αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι τιμές ενέργειας παραμένουν υπό έλεγχο. Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στα όρια της ύφεσης, δεν θα εκπλαγούμε αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια ακόμα και πριν ο πληθωρισμός φτάσει το 2%.

Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι αγορές έχουν αποδειχθεί αιφνιδιαστικά ανθεκτικές. Πώς το εξηγείτε; Είναι κάτι που θα συνεχιστεί και το 2024;

Οι αγορές προεξοφλούν τα μελλοντικά κέρδη. Και όπως δείχνουν οι εταιρικές ανακοινώσεις των τελευταίων τριμήνων, η εταιρική κερδοφορία εξακολουθεί να σημειώνει εκρηκτική άνοδο, ιδιαίτερα στις εταιρίες τεχνολογίας. Επιπρόσθετα, οι αγορές συγκεντρώνουν και τα κεφάλαια που αποχωρούν από την Κίνα. Σε όλα αυτά πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου $5,5 τρισ. σε προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων. Αυτά αποτελούν σημαντική πηγή μελλοντικών κεφαλαίων τα οποία θα επενδυθούν στις αγορές, μετά από τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Αυτό θεωρούμε ότι είναι άλλος ένας παράγοντας που σε κάθε θετική είδηση θα δίνει την ευκαιρία νέων τοποθετήσεων και ανόδου στις αγορές. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News