Business & Finance Παρασκευή 16/02/2024, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 2,5% για τον STOXX 600 στην εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 2,5% για τον STOXX 600 στην εβδομάδα

Σε θετικό τόνο έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά από μία σειρά μακροοικονομικών αλλά και εταιρικών αποτελεσμάτων. Την ίδια στιγμή, οι ελπίδες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχουν αυξήσει την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,6% αγγίζοντας νέο υψηλό διετίας, με πρωταγωνιστή τις μετοχές εξόρυξης μετάλλων, οι οποίες αυτό το πενθήμερο ενισχύθηκαν 2,5%, αγγίζοντας υψηλό δύο εβδομάδων. 

Αντίστοιχα, ο STOXX 50 των μεγαλύτερων επιχειρήσεων ταλαντεύθηκε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο 23 ετών, ενώ ο δείκτης που παρακολουθεί τα blue chips της Ευρωζώνης άγγιξε ιστορικό υψηλό. 

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Απρίλιο και όχι τον Ιούνιο, όμως τα πρόσφατα στοιχεία συνάδουν με έναν πιο σταδιακό κύκλο μείωσης των επιτοκίων απ΄ό,τι πιστεύαμε έως σήμερα», σημειώνουν οικονομολόγοι της Deutsche Bank. 

Oι γερμανικές και γαλλικές μετοχές συνέχισαν τα κέρδη τους και σήμερα, αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό. Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,42% στις 17.117,44 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,32% στις 7.768,18 μονάδες. 

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις από τους υπόλοιπους με κέρδη 1,5%, αγγίζοντας μάλιστα υψηλό πέντε εβδομάδων αφότου τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και οι δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να διατηρήσει για πολύ καιρό τα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα. 

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB πρόσθεσε 0,12% στις 31.732,39 μονάδες, ενώ αντίθετα ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με απώλειες 0,41% στις 9.886,40 μονάδες. 

Η τράπεζα NatWest ανακοίνωσε αύξηση 20% στα κέρδη προ φόρων για το σύνολο του έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Η μετοχή αντέστρεψε το αρνητικό πρόσημο και έκλεισε με άνοδο 6%.

  

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News