Business & Finance Παρασκευή 16/02/2024, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ξανά σε άνοδο οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού

Ομόλογα: Ξανά σε άνοδο οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου αυξήθηκε ξανά η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, στον απόηχο της μεγαλύτερης του αναμενομένου αύξησης των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο την προοπτική γρήγορων επιτοκιακών μειώσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ.  

Η απόδοση αυξήθηκε επτά μονάδες βάσης στο 2,42%, στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου, καθώς οι αγορές περιόρισαν τις προσδοκίες τους για άμεσες επιτοκιακές μειώσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

«Πιστεύουμε ότι οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ θα παραμείνουν υπό ανοδική πίεση τις επόμενες εβδομάδες εν μέσω δυναμικών μακροοικονομικών και αβεβαιότητας ως προς τη νομισματική πολιτική», ανέφερε ο Εμανουήλ Καριμάλης, στρατηγικός αναλυτής της UBS. 

Oι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,1%.

Από την άλλη, οι ήπιες δηλώσεις του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη Βιλερουά ντε Γκαλό, ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αργήσει πολύ να μειώσει τα επιτόκια, συγκράτησαν εν μέρει την άνοδο των αποδόσεων. Ο Βιλερουά είπε ότι η ΕΚΤ έχει «τρεις βαθμούς ευελιξίας», αναφερόμενος στη μελλοντική νομισματική πολιτική της και στον χρόνο της πρώτης μείωσης, στον ρυθμό της πολιτικής χαλάρωσης και στο μέγεθος της μείωσης. 

Αντίθετα, η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εμφανίστηκε επιφυλακτική ως προς μία πρόωρη επιτοκιακή μείωση.

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 3,88%, απέχοντας και πάλι κατά 10 μονάδες βάσης από το υψηλό διμήνου που άγγιξε την Τρίτη στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό που ήταν υψηλότερα του αναμενομένου. 

Σε εβδομαδιαία βάση, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε εννέα μονάδες βάσης με το spread στις 146,7 μονάδες βάσης. 

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά, τα spreads της περιφέρειας παραμένουν ανθεκτικά», αναφέρει ο αναλυτής της UBS. Χαρακτηρίζει επίσης τις τιμές των περιφερειακών ομολόγων ελκυστικές με τη ζήτηση ελκυστική και το γενικότερο περιβάλλον ανάληψης κινδύνου υποστηρικτικό. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,5%, όπως και στην πενταετία που έφθασε στο 2,90%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News