Business & Finance Παρασκευή 16/02/2024, 11:29
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συγκρατημένη άνοδος πάνω από τις 1.410 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συγκρατημένη άνοδος πάνω από τις 1.410 μονάδες

Ανοδικά κινείται η αγορά στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών που επεκτείνουν τα κέρδη των δύο τελευταίων ημερών. Στήριγμα στην αγορά δίνει για τρίτη ημέρα η μετοχή της Coca Cola, μεπιο ήπια άνοδο άνω του 1% και σαφώς περιορισμένο τζίρο σε σχέση με τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, ενώ μοιρασμένα είναι τα πρόσημα στις τράπεζες. Παράλληλα, ανοδικά κινείται και η μετοχή του ΔΑΑ στο +0,9%.

O Γενικός Δείκτης στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.410,11 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,47% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 12 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,42%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,45%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 0,2% με την Alpha στο +0,6%, την Πειραιώς στο +0,46%, ενώ σχεδόν αμετάβλητη είναι η μετοχή της ΕΤΕ και η Eurobank υποχωρεί κατά 0,63%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC, της Ελλάκτωρ και της Elvalhalcor. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης και της Autohellas.

Ευνοϊκά λειτουργεί και το διεθνές κλίμα με τις ευρωαγορές να σημειώνουν κέρδη για τρίτη συνεχή ημέρα. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,5%, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,8%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,66% και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,7%.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν ανοδικά με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei 225 σε νέο υψηλό 34 ετών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η αδύναμη οικονομία θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της. Η Wall Street χθες έκλεισε χθες με τον S&P 500 σε υψηλό ρεκόρ. 

Το Χ.Α. μπορεί να παραμείνει ένα από τα «γκανιάν» της χρονιάς μεταξύ των ευρωπαϊκών assets, με την υπεραπόδοσή του να μπορεί να διατηρηθεί υπό τη συνθήκη της συνέχισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των αυξητικών επιχειρηματικών μεγεθών και της προώθησης νέων deals, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών και της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Πάντως, κατά τον κ. Στεριώτη, το Χ.Α. αξίζει εύσημα, και του διεθνούς κλίματος ευνοούντος αρχίζει να αχνοφαίνεται ο στόχος των 1.500 μονάδων. Δεδομένης της μεταβλητότητας που επιστρέφει στα διεθνή χρηματιστήρια, οι επενδυτές συνιστάται να μη γίνονται υπερευαίσθητοι στις ενδοημερήσιες μεταβολές, αλλά να παραμένουν εντός της δομικής, κυκλικής τάσης.

Οσον αφορά την τεχνική ανάλυση, κατά την Beta Securities, το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης πλέον βρίσκεται στις 1.350 μονάδες με ανερχόμενη κλίση και με όριο ανοχής τις 1.322 μονάδες. Οσο η αγορά βρίσκεται πάνω από αυτές τις στηρίξεις δεν απειλείται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, ενώ το πιθανό πέρας της κίνησης σε αυτή τη φάση εκτιμάται κοντά στις 1.468 μονάδες.

Οπως πάντως σημειώνει η χρηματιστηριακή, το X.A. έχει υπερβεί επίπεδα διαπραγμάτευσης και συναλλαγών που θυμίζουν άλλες εποχές. Η κεφαλαιοποίηση πλέον βρίσκεται στα 97 δισ. ευρώ –την τελευταία φορά που το Χ.Α. ήταν εκεί ήταν τον Νοέμβριο 2009, με 200 περισσότερες εισηγμένες εταιρείες–, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του Φεβρουαρίου «τρέχουν» με 163 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Kέρδη για τρίτη συνεχή ημέρα

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον S&P 500 – Επιτάχυνε στο τέλος ο Dow

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News