Business & Finance Παρασκευή 16/02/2024, 10:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Kέρδη για τρίτη συνεχή ημέρα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Kέρδη για τρίτη συνεχή ημέρα

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με άνοδο την Παρασκευή, επεκτείνοντας τα κέρδη από δύο θετικές συνεδριάσεις που τις οδήγησαν ξανά κοντά στα πρόσφατα υψηλά ρεκόρ τους.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,49% στις 490,9 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,5% στις 17.138,5 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,58% στις 7.788 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,7% στις 7.653,3 μονάδες.

Ελπίδα για την οικονομία της Βρετανίας έδωσαν τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι λιανικές πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ισχυρότερες του αναμενόμενου, στον απόηχο της είδησης ότι η χώρα εισήλθε σε τεχνική ύφεση στο τέλος του 2023.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,4% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υψηλότερα από την αύξηση 1,5% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Απρίλιο του 2021 και ακολουθεί την πτώση ρεκόρ του Δεκεμβρίου, η οποία έπληξε τους λιανοπωλητές κατά τη διάρκεια του βασικού μήνα των διακοπών.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η τράπεζα NatWest ανακοίνωσε αύξηση 20% στα κέρδη προ φόρων για το σύνολο του έτους, πάνω από τις προσδοκίες, και υποχώρηση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου της. Οι μετοχές της σημειώνουν κέρδη άνω του 2%.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν ανοδικά με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei 225 σε νέο υψηλό 34 ετών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η αδύναμη οικονομία θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της. Η Wall Street χθες έκλεισε χθες με τον S&P 500 σε υψηλό ρεκόρ. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News