Business & Finance Πέμπτη 15/02/2024, 20:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις με τις οικονομίες να επιβραδύνονται

Ομόλογα: Σε πτώση οι αποδόσεις με τις οικονομίες να επιβραδύνονται

Υποχώρησαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, στον απόηχο των στοιχείων στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής τον Ιανουάριο μειώθηκαν περισσότερο του αναμενομένου, παρότι η η αγορά εργασία παρέμεινε σφιχτή. 

Στη Βρετανία, τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία εισήλθε σε ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, γεγονός που οδήγησε σε πτώση τις ομολογιακές αποδόσεις. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα κρατικά ομόλογα του ευρώ παραμένουν άκρως ευαίσθητα στα οικονομικά στοιχεία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες εστιάζουν στα μάκρο για την κατεύθυνση που θα δώσουν στη νομισματική πολιτική τους. Η Κομισιόν αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος και το επόμενο έτος. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε ελαφρώς στο 2,33%, αφού στην αρχή είχε διολισθήσει σε ακόμη πιο χαμηλό επίπεδο, σε χαμηλό οκτώ ημερών. 

Αντίστοιχα, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς περιορίστηκε στο 4,02%, καθώς τα στοιχεία για το βρετανικό ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου ήταν χειρότερα του αναμενομένου, έδειξαν πτώση 0,3%. Επιπλέον πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, η Ιαπωνία παρουσίασε απρόσμενα ύφεση στο τέλος του προηγούμενου έτους. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 3,83% με το spread έναντι των γερμανικών στις 149 μονάδες βάσης. Η UniCredit θεωρεί ότι τα ιταλικά κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να έχουν καλή στήριξη, καθώς έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα υπόλοιπα της Ευρωζώνης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,40% με το spread στις 108 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,84%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 79 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News