Business & Finance Πέμπτη 15/02/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Nέο ρεκόρ για Φρανκφούρτη και Παρίσι

Ευρωπαϊκές μετοχές: Nέο ρεκόρ για Φρανκφούρτη και Παρίσι

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν, εν μέσω των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων τα οποία ώθησαν τις γαλλικές και γερμανικές μετοχές σε επίπεδα ρεκόρ. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές προσπάθησαν να αξιολογήσουν τις νέες δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ως προς την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.  

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,9% κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό του, με την Renault να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη. Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας ενισχύθηκε 6,5% αφότου ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα και μεγάλη αύξηση στο μέρισμά της, ωθώντας σε υψηλά διετίας και τον κλάδο αυτοκινήτου. 

Στήριγμα στο δείκτη CAC 40 προσέφερε και η άνοδος 2% της Pernod Ricard, καθώς η εταιρεία οινοπνευματωδών διατήρησε αμετάβλητες τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της. 

Ο δείκτης DAX στην  Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 0,6% αγγίζοντας ιστορικό υψηλό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Commerzbank, της τάξης του 5,5%, καθώς η τράπεζα παρουσίασε τα μεγαλύτερα κέρδη σε διάρκεια 15 ετών το 2023, χάρη στα υψηλότερα επιτόκια. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,6% σε υψηλό διετίας με τη Goldman Sachs να αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για το δείκτη στις 510 μονάδες, που σημαίνει άνοδο 5% από τα σημερινά επίπεδα. 

Οι επενδυτές είδαν επίσης θετικά τις δηλωσεις Λαγκάρντ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς είπε ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς το στόχο, όπως έχει προβλεφθεί. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,4% καθώς τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, αύξησαν τα στοιχήματα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα αργήσει να μειώσει τα επιτόκια. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,17% στις 31.694,44 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει μικρά κέρδη 0,11% στις 9.927,30 μονάδες. 

     

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News