Business & Finance Πέμπτη 15/02/2024, 11:28
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια νέας ανόδου με βαρίδια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια νέας ανόδου με βαρίδια

Η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταβάλλει προσπάθεια να διασπάσει και τις 1.410 μονάδες, ωστόσο ανασταλτικά λειτουργεί η κατοχύρωση κερδών σε επιλεγμένους κλάδους που έχουν υπεραποδώσει πρόσφατα -και κυρίως των τραπεζών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:25, διαμορφώνεται στις 1.409,84 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,3% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,25%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,39%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί κατά 0,3% με την Alpha Bank στο -0,8%, τη Eurobank στο -0,78%, ενώ ήπια άνοδο καταγράφουν Πειραιώς και ΕΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC, της Elvalhalcor, της Viohalco και της Ελλάκτωρ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της Eurobank και της Motor Oil.

Η διεθνής συγκυρία, πάντως, είναι ευνοϊκή, καθώς η εικόνα είναι βελτιωμένη στις ευρωπαϊκές αγορές χάρη στις θετικές αναγνώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης των εισηγμένων με ώθηση και από την άνοδο στη Wall Street έπειτα από τις βαριές απώλειες της Τρίτης στον απόηχο της ανακοίνωσης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. 

Η εκκίνηση των αποτελεσμάτων χρήσης 2023 των τραπεζών, την οποία εγκαινίασε η Τράπεζα Πειραιώς χθες, έδωσε νέο αέρα στον κλάδο, με τους ξένους επενδυτές να αυξάνουν και πάλι τις τοποθετήσεις τους με στόχο την κεφαλαιοποίηση των ισχυρών του προοπτικών.

Η Jefferies χθες προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Πειραιώς στα 5 ευρώ από 4,45 ευρώ πριν, δηλώνοντας «αγοραστής» της συστημικής τράπεζας, έπειτα από την ανακοίνωση των μεγεθών του 2024, καθώς και την ανακοίνωση του νέου επιχειρηματικού της σχεδίου.

Από την πλευρά της η Citi επιβεβαίωσε κι αυτή τη σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή της Πειραιώς, δίνοντας τιμή-στόχο τα 4,15 ευρώ και εκτιμώντας πως η μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί στο 1,7%, ενώ η JPMorgan διατήρησε την τιμή-στόχο στα 5 ευρώ, καθώς επίσης και τη σύσταση «αγοράς».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ισχυροποιείται η άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News