Business & Finance Πέμπτη 15/02/2024, 10:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυροποιείται η άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυροποιείται η άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές την Πέμπτη εν μέσω νέων εταιρικών αποτελεσμάτων και ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία για το ΑΠΕ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,7% με τους επιμέρους κλάδους σε θετικό έδαφος. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,7% στις 17.076,5 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,85% στις 7.742,6 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,4% στις 7.599,3 μονάδες. Στον Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται σε ποσοστό 0,79%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,5%. 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταγράφουν κέρδη άνω του 1% με τη γαλλική Renault να σημειώνει άλμα άνω του 4% μετά την ανακοίνωση μιας γενναίας αύξησης του μερίσματος, ενώ επανέλαβε τον στόχο για διψήφια λειτουργικά περιθώρια κέρδους έως το 2030.

Στα υπόλοιπα εταιρικά αποτελέσματα, η γερμανική Commerzbank σημείωσε άλμα 55% στα καθαρά κέρδη της για το σύνολο του έτους και το καλύτερο αποτέλεσμα των τελευταίων 15 ετών.

Η Airbus, κατασκευάστρια αεροσκαφών, ανακοίνωσε ειδικό μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή, καθώς κατέγραψε υψηλότερα έσοδα και παραγγελίες, αλλά πτώση στα κέρδη ανά μετοχή.

Το κλίμα είχε αναστραφεί ήδη από χθες με τη Wall Street να επιστρ΄φει δυναμικά σε άνοδο μετά τη μεγάλη πτώση της Τρίτης στον απόηχο των στοιχείων για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.  

Εν τω μεταξύ, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησε σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, καταγράφοντας τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση. Σημειωτέον ότι οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,1% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Διολίσθησε σε τεχνική ύφεση στο τέλος του 2023

Wall Street: Επιστροφή σε άνοδο μετά το sell off

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News