Business & Finance Τετάρτη 14/02/2024, 20:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή σε άνοδο, με το βλέμμα όμως στον πληθωρισμό

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή σε άνοδο, με το βλέμμα όμως στον πληθωρισμό

Οι ευρωπαϊκές ανέκτησαν το χαμένο έδαφος στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία ενίσχυσαν τις προσδοκίες για άμεσες επιτοκιακές μειώσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,5% μετά την πτώση 1% της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης. Σημαντικά κέρδη της τάξης του 0,43% σημείωσε και ο δείκτης Euro Stoxx 50, που έκλεισε τη συνεδρίαση της 4.709,65 μονάδες.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 0,8% στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό, που έδειξαν ότι παρέμεινε σταθερός τον Ιανουάριο, κόντρα στις προβλέψεις για αύξηση. 

«Από τη μία η βρετανική οικονομία είναι ευάλωτη και από την άλλη η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο σφιχτή όσο πέρυσι. Αυτοί είναι λόγοι για μείωση των επιτοκίων», αναφέρει ο Michael Field, στρατηγικός αναλυτής της Morningstar.

Από τους υπόλοιπους δείκτες, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,38% κλείνοντας στις 16.945,48 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,68% και τερμάτισε τις συναλλαγές στις 7.677,35 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο τερμάτισε στις 31.329,38 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οριακά χαμηλότερα, κατά 0,09%, στις 9.916,60 μονάδες.

Από τους επιμέρους κλάδους, αυτός της αεροναυπηγικής και άμυνας άγγιξε ύψη ρεκόρ με άνοδο 1,2%. Οι μετοχές τεχνολογίας ανέκαμψαν επίσης από την απότομη πτώση της Τρίτης, με άνοδο 1%, ενώ αντίθετα ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων υποχώρησε 0,5% αγγίζοντας χαμηλό τετραμήνου. 

Η μετοχή της Delivery Hero ενισχύθηκε 19,6%, στην πιο ισχυρή συνεδρίαση από το Δεκέμβριο του 2019, καθώς ο όμιλος αναμένει ότι η ροή ρευστού θα είναι περισσότερο από επαρκής για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε μετατρέψιμες ομολογίες και ωριμάνσεις χρέους τα επόμενα έτη. 

Άνοδο 8% παρουσίασε και η μετοχή της Coca-Cola ΗΒC, καθώς η εταιρεία εμφιάλωσης ανακοίνωσε ετήσια κέρδη ρεκόρ, ενώ κέρδη 7% ανακοίνωσε και η Capgemini στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων της. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News