Business & Finance Τετάρτη 14/02/2024, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων σε πτώση – Σε αναμονή η αγορά

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων σε πτώση – Σε αναμονή η αγορά

Σε πτώση επέστρεψε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς στη σημερινή συνεδρίαση από το υψηλό δυόμισι μηνών αφότου τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ περιόρισαν τις προσδοκίες για άμεσες επιτοκιακές μειώσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Στο 12μηνο έως τον Ιανουάριο, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 3,1% τη στιγμή που οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αποκλιμάκωση στο 2,9%, γεγονός που έκανε τις αγορές να περιορίσουν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων φέτος. 

«Εάν γίνει σαφές ότι η Fed θα περιμένει περισσότερο χρόνο για να μειώσει τα επιτόκια, είναι ρεαλιστικό να σκεφθούμε ότι τα περισσότερα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ δεν θα βιαστούν να μειώσουν τα επιτόκια», αναφέρει ο Jussi Hiljanen, στρατηγικός αναλυτής της SEB.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,35%, χαμηλότερα από το υψηλό του 2,41% της Τρίτης, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου. 

Η ακριβής χρονική συγκυρία των επιτοκιακών μειώσεων θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. 

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, είπε ότι οι μισθολογικές πιέσεις παραμένουν υψηλές και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ακόμη που να επιβεβαιώνουν ότι θα πρέπει να αρχίουν οι μειώσεις. Ένα νέο εργαλείο προβλέψεων της ΕΚΤ έδειξε ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών πιθανόν να κορυφωθεί στις αρχές του έτους, όμως το επόμενο διάστημα παραμένει αβέβαιο. 

Στη Βρετανία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε εννέα μονάδες βάσης στο 4,06%, αφότου ο πληθωρισμός στη Βρετανία παρέμεινε στάσιμος στο 4% τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν υψηλότερο ποσοστό. 

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε στο 3,87% με πτώση επτά μονάδων βάσης, περιορίζοντας το spread έναντι των γερμανικών στις 151 μονάδες βάσης. Στην ελληνική 10ετία, η απόδοση αποκλιμακώθηκε στο 3,34%, ενώ στην πενταετία παρέμεινε στο 2,84%.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News